TRIBUNE: "БУЛГАРГАЗ" В СЕКРЕТНО ПИСМО: НЯМА ДОСТАТЪЧНО ГАЗ СЛЕД СЕПТЕМВРИ

Автор: 5 GmediA 16:25, 30 юли 2022
Източник: БГНЕС архив

Шефът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов разобличава премиера в оставка Кирил Петков за осигурените количества газ чрез 7 танкера. Нещо повече, от държавното дружество алармират, че "Булгаргаз" ЕАД няма газ и не са осигурени в пълен размер необходимите количества за покриване на потреблението на клиентите за четвъртото тримесечие на 2022 година. Това признава изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов в писмо до министъра на енергетиката Александър Николов и до Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 27 юли 2022 година, пише „Труд”.

Медията публикува документа и с последващ анализ на "Булгаргаз" относно доставките на природен газ за страната, които са крайно недостатъчни дори с прословутите 7 танкера с втечнен газ, които Кирил Петков шумно анонсира на последното заседание на Министерския съвет.

Освен, че няма свободни терминали за разтоварването, съхранението и преноса на газа от корабите, от "Булгаргаз" заявяват в прав текст, че "дори при доставка на въпросните количества, "Булгаргаз" отново ще има недостиг на количества природен газ".

Труд

От писмото до министерството на енергетиката и БЕХ става ясно още, че втечнения газ с танкерите е оферта от компанията Cheniere Marketing International LPP. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" прилага и сравнителна таблица на цените, от която се вижда, че газът по договора ни с "Газпром Експорт" ще е по-евтин.

От държавното дружество предупреждават още, че към цената на втечнения газ следва да се добавят разходите за регазификация, съхранение и пренос.  Документите ясно показват, че правителството купува газ с 30-40% по-скър от  този на"Газпром".

Труд

Труд

Снимки: Труд

Тагнато в: втечнен газ

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 183

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
146 гласували / 79.78%
Възраждане
15 гласували / 8.2%
Има такъв народ
7 гласували / 3.83%