УНИБИТ ЗА 17-ТА ПОРЕДНА ГОДИНА Е ЛИДЕР НА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 13:46, 3 август 2022

За 17-та поредна година Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е лидер на образователния пазар в България. 

Само преди ден стана ясно, че УниБИТ е „запълнил“ всички бройки в професионалните направления, в които е акредитиран и дори всички места за заети на 107%. Нека не ви учудва процентът, той се дължи на приема на близнаци, кандидат-студенти с еднакви балове и др. 

В България съществува Рейтингова система на висшите училища, която дава много полезна информация, но за съжаление тя не се използва по предназначение. Рейтингът на висшите училища се определя от измислени фактори и показатели, без да се отчита текущата социална практика.

Как може някакво висше училище - университет да бъде на челни позиции, без да е запълнил отпуснатата му от държавата поръчка за обучение на студентите.

Нормално би било най-търсените висши училища да бъдат оценени най-високо и да са на първите места. Така е в нормалния свят. Както всички знаем в България има демографска криза, а освен това повече от 1/3 от българските младежи се ориентират да учат в Западни университети, но въпреки това няколко висши училища в България изповядват максимата

"Да учим в България е престижно"(патриотична инициатива на в. Стандарт). Тези висши училища са впрегнали усилията на всички свои преподаватели, докторанти, студенти и административни служители, за да привличат българските младежи да останат и да учат в нашата страна, защото истината е, че българското висше образование е конкурентно на световното. 

И през тази кандидатстудентска кампания желанията на младите хора в България да учат в УниБИТ са насочени към специалности, които не само са атрактивни, но поддържат и традициите в българския светоглед.

Не е изненадващо, че на едно от първите места тази година е специалността "Архивистика и документалистика", за която 17 човека се бориха за едно място. Тази специалност беше следвана плътно от новите и модерни специалности:  "Комуникации и информиране" и "Обществени политики и практики".

Към тях смело може да кажем, че младите хора избират и специалностите в сферата на компютърните технологии, в които обучението се води предимно от специалисти от практиката.

А може би влияние оказва и фактът, че голяма част от студентите започват да работят още от средата на втори курс в престижни IT компании.

През последните години обаче, рекордьори в това отношение са специалностите "Национална сигурност" и "Национална сигурност и културно-историческо наследство", в които за едно място се състезават между 22 и 25 човека. Не знаем дали тиражираните преди време глупости по адрес на УниБИТ (Втори център на властта, Библиотекарско-сарайска групировка и пр.) оказват влияние върху младите хора, но при всички случаи те се стремят да учат точно в това висше училище, защото то е един от първите и най-престижни центрове на образованието и науката в България. 

Източник: Епицентър

Тагнато в: УниБИТ

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%