СЛУЖЕБНИЯТ ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР: СЛЕД СЕДМИЦА ЩЕ РЕШИМ ДАЛИ ЩЕ ИМА ПРЕГОВОРИ С ГАЗПРОМ

Автор: 5 GmediA 15:59, 15 август 2022
Източник: БГНЕС архив

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви енергийният министър Росен Христов по време на посещение в комплекс "Мини Марица-Изток", съобщава Нова телевизия.

Той подчерта, че е приоритет да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят.

Христов обясни, че ще бъде решено какво ще се договаря с "Газпром", когато стане ясно какви количества втечнен газ ще бъдат доставени на страната ни. Ще се вземе предвид и завършването на интерконектора.

"Изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които са ни необходими, за да осигурим индустрията. Също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира. На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят. Така, че тези финални стъпки буквално ги завършваме тази седмица и другата, отчитаме също и възможността да работим с интерконектора, който е важна част от общия план. И тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо да договаряме с "Газпром", каза той.

Не искам да влизам в преговори, без да знам от какво имам нужда, категоричен бе министърът.

Той припомни, че вече е било поискано удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, като отговор се очаква днес или утре. "Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не - пак ще се справим", коментира Христов. Той обясни, че чуждата компания е опитна и гъвкава, като и правителството работи по този начин.

Министърът на енергетиката посочи, че крайният срок за пускане на търговски количества газ по новата връзка с Гърция е 1 октомври. Фирмата строител "Авакс" в сряда трябва да представи график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора, включително и процедурите по получаване на акт 15 и акт 16.

"В момента в тръбопровода има газ, но в момента газопроводът е като голяма цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, за да се провери за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да пренася търговски количества газ, а не експериментално, не някакви тестове. Това нещо да може да работи", обясни министър Христов.

Тагнато в: Газпром

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%