ГЕРБ: ОФШОРКИ НА ПП СА КУПУВАЛИ РУСКИ ГАЗ ОТ ДЪЩЕРНИ ФИРМИ НА "ГАЗПРОМ"

Автор: 5 GmediA 15:41, 24 август 2022
Източник: Фейсбук

"До последния си ден на своето управление "Продължаваме промяната" са купували руски газ от дъщерни фирми на "Газпром", с което са ощетили българското общество с над 28%". Това заяви на брифинг Делян Добрев от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

ексдепутатът и бивш енергиен министър описа следната схема. Според стария договор с „Газпром” България е трябвало да купува природен газ от руснаците на цена от 86 евро на куб.м. До последния ден на кабинета „Петков” обаче купува на цена от 110 евро от румънската компания WIEE. Добрев твърди, че румънското дружество е 100 процента собственост на швейцарското поделение на „Газпром”.

Изводът, според бившия енергиен министър, е, че разликата между 86 и 110 евро, която е в размер на 28 процента, се прибира като комисиона от офшорни фирми. „Тези 28 процента, според нас, се разпределят между офшорките на „Промяната” и „Газпром””, посочи Добрев. „Това е толкова скандално, че не може да е от незнание и неопитност”, смята той.

Добрев допълни, че преди два месеца партията му е сезирала МВР за цената на газа. И досега обаче нямало никакво развитие. Затова днес герберите са пратили писмо до служебния министър Иван Демерджиев с искане да провери докъде е стигнала преписката и да ги информира.

По думите му българската политика е задушена от лъжа и лицемерие. "Има едни политически сили с техните лидери, които водят яростна анти-руска и анти-"Газпром" реторика и в същото време продължават да купуват руски газ през руски посредници на по-висока цена", каза още Дончев.

"Най-изгодното правителство досега за Русия е правителството на Кирил Петков, това го показват икономическите данни", подчерта на свой ред Бойко Борисов.

"Листите с депутати на ГЕРБ ще бъдат представени на 28 август", заяви Борисов.

Той уточни, че вече са минали всички събрания на партията.

Тагнато в: Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%