МИНИСТЪР СТОЯНОВ: ПРЕГОВАРЯ СЕ С "ГАЗПРОМ", КАКТО И С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОПЦИИ ЗА ГАЗ 

Автор: 5 GmediA 07:04, 5 септември 2022
Източник: Дарик нюз

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обясни, че със сигурност се водят преговори с „Газпром“ в предаването „Защо, господин министър“.

Той добави, че не знае кой ги води.

Мога да кажа, че се преговаря с „Газпром“, както и с всички останали опции за газ, обясни икономическият министър.

Стоянов заяви, че не е логично да е отказваме, ако имаме 4 опции за доставка на газ, от едната.

„Аз съм абсолютен 100% привърженик на диверсификацията. Трябва да получаваме по колкото се може повече канали газ. Газ ще има и след октомври, ние се борим на каква цена ще бъде той“, коментира служебният министър на икономиката.

Той обясни, че основната му задача е ако може, да е гласът на бизнеса в правителството.

Те категорично искат газ на цена до около лв.250, което за втечненият мисля, че доста повече беше. Аз бих държал всички опции отворени и не знам дали „Газпром“ са спрели с нас. Аз доколкото знам ние прекратихме така да плащаме, за да не ни доставят. Дали „Газпром“ е надежден доставчик - това ще преценят специалистите. Въпрос на договори е аз подчертавам, че според мен е разумно да се преговаря с всеки. Ако има 3-4 възможности - да се докара газ в България, да си затваряш една според мен е безпредметно", каза Стоянов.

Икономическият министър заяви, че ще се предложи формула за подпомагане на бизнеса, но тя трябва да е одобрена от Народното събрание. 

"По-скоро работим върху формула, която да отрази конкретните нужди. Тоест и на мен лично това не ми харесва, че еднакво някаква цена е закована за абсолютно всички, тъй като от бизнес до бизнес има големи разлики. Някои продукти се радват на много висок интерес и на много високи цени. Те могат да компенсират сами. Нямат нужда от помощ и в такъв размер, тъй като имайте предвид, че тези компенсации някой отнякъде ги плаща. Те се плащат от бюджета", обясни Стоянов. 

Служебният икономически министър заяви, че се преговаря с "Лукойл" за възможен начин да се намали цената на горивата. 

"Още нищо не сме се разбрали, но веднага след като правителството ни стартира, започнаха анализи. Нашите анализи показаха, че ако се оптимизира  някои процеси и в производството, и в търговията на горива е възможно определено цените да паднат. Не мисля, че опциите, които се разглеждат, са някакъв контрол върху КЗК. Не мисля, че и той е необходим. Ние не можем да кажем на частен бизнес да намали циници сигурност. Разговорът е по-скоро следния - ние сме идентифицирали някои възможности, които могат да облекчат правенето на бизнес в България, не само за тях, а за всички участници на пазара. Намеса на държавата с мерки, срещу които аз лично съм против - не става дума примерно за таван на цените, някакви ограничения, а може да се оптимизира пазара за всички играчи, което да намали риска за тях и съответно да им позволи по-ниски цени", поясни Стоянов. 

Той допълни, че устойчивостта на пазара е важна и това може да се постигне именно с намиране на начин да спадне цената на горивата. 

Стоянов заяви, че износа на оръжие за Полша и Румъния, не означава автоматично, че се изнася за Украйна. Той увери, че вероятно износът ще спадне.

Тагнато в: Газпром

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
11 гласували / 78.57%
Не
2 гласували / 14.29%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 7.14%