ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ГОТВИ ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ЕЛИЗАБЕТ II

Автор: 5 GmediA 10:44, 18 септември 2022
Източник: БГНЕС архив

Великобритания се подготвя за погребението на кралица Елизабет Втора, а крал Чарлз Трети се готви да приеме световни лидери.

Късно миналата вечер пристигна президентът на САЩ Джо Байдън. Той е един от десетките държавни глави, които пристигат в момента. Това е причината Великобритания да организира най-мащабната си полицейска операция около историческото погребение.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора утре ще бъде "удивителна смес от грандиозна церемония и някои много дълбоки, но много обикновени думи", довери човекът, който ще води церемонията, цитиран от ДПА.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие "от мащаб, който не е нещо често срещано дори за" него. В готическата катедрала текат последните приготовления за държавното погребение. Участват стотици хора, които работят денонощно, на 19- и 20-часови смени, за да подготвят историческата церемония.

Хойл каза, че държавното погребение е нещо "наистина важно" и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта "отчасти е да си припомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната й роля) за (Великобритания) и Общността на нациите", посочи той.

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че "това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна".

Повече от 2000 полицейски служители от цялата страна са привлечени да помагат за сигурността. След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор.

Великобритания ще запази минута мълчание в 19:00 ч. по Гринуич в неделя, за да отбележи "живота и наследството" на кралицата преди нейното погребение.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 815

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.06%
Възраждане
235 гласували / 28.83%
Има такъв народ
53 гласували / 6.5%