СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: UNITED KINGDOM ЩЕ ЗАГУБИ БЛЯСЪКА СИ БЕЗ КРАЛИЦАТА

Автор: 5 GmediA 08:46, 20 септември 2022
Източник: Нова телевизия
Гледам по БиБиСи погребението на Кралицата и си мисля някакви прости неща, не е по силите ми да правя заключения за бъдещето на монархията.
Много би ми се искало да разбера как Елизабет Втора е оцеляла през всичките тежки изпитания: ранната смърт на баща й; войната; следвоенната полуразрушена страна; скандала и нелепата смърт на Даяна; разводите във фамилията, ужасната сага с принц Андрю… та чак до неблагодарната и дърдореща Мегън Маркъл - дали жената и кралицата е била мъдра или повърхностна, успявала е да преодолява мъката и болката, защото е съзнавала, че има мисия.
Обичала е принц Филип от малка, но той е бил своенравен и с ужасно чувство за хумор. Никой от синовете й и едната й дъщеря не наследи достолепието й.
Виждала съм Кралицата на живо три пъти, преди години минаваше с открита кола по The Mall - култовия булевард от Бъкингамския дворец до Трафалгар Скуеър; винаги слушах с интерес нейните тронни слова при откриването на зимната сесия на парламента. На мен ми се струваше земна и мила, макар мой приятел лондончанин да направи една, май, справедлива забележка, че обича конете и кучетата, повече от хората.
През 2012 г., й махахме от брега на Темза, докато минаваше с кораба - беше мрачен и дъждовен ден, но тя не помръдна от палубата през целия път до Tower bridge, по време на тържестват за 60-годишнината от възкачването й на престола.
Бяхме с дъщеря ми на 2 изложби в Бъкингамския дворец: с подаръци от цял свят за кралицата и с нейните официални дрехи при държавни визити в чужбина - винаги с някаква забележима нотка от страната, която посещава.
Гледах пиесите The Audience и Handbaged за отношенията й с Маргарет Татчър - доста поучителна история за сблъсъка и допълването на две забележителни жени.
Сериалът The Crown на Нетфликс предизвика разгорещена дискусия във Великобритания, четях коментарите и ми правеше впечатление колко много верни защитници има.
Някой ден някой ще трябва да напише книга за пиарите и имиджмейкърите на кралския двор - как умело и неусетно успяха да извадят Елизабет Втора от изолацията след катастрофата с принцеса Даяна и как наложиха нов образ на една приемлива Камила.
Принц Чарлз беше земеделец и архитект - увличаше се от тези занятия. Той има собствени села, гледах документален филм как подбира жителите, които трябва да работят във фермите и да произвеждат екологично чисти продукти, даже престолонаследникът принц Уилиям записа да учи земеделие и следваше баща си в обиколките из селските стопанства. Винаги си пазарувам зеленчуци, мляко и месо от марката Duchy в Waitrose, макар да са по-скъпи от обикновените хранителни продукти.
Хареса ми, че принц Чарлз се противопостави на агресивните предприемачи братя Канди, които искаха да купят имот на военните в атристичния квартал Челси и да построят някаква метално-стъклена какафония, както сториха с грозните сгради до хотел Мандарин-Ориентал, близо до магазин Хародс.
United Kingdom ще загуби блясъка си без Кралицата. В 21 век тотално липсват световни водачи, затова светът е толкова объркан. Или пък съдя така, защото съм съвременничка. Историята ще отсъди…
 
 
Коментар на Соня Колтуклиева във Фейсбук

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%