ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СКОЧИ С ПОВЕЧЕ ОТ 2% СЛЕД НОВИНИТЕ ОТ РУСИЯ 

Автор: 5 GmediA 14:13, 21 септември 2022

Цената на петрола скочи с повече от 2%, след като руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация, което породи опасения за по-строги мерки при доставките на петрол и газ, съобщава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол "Брент" се повишиха с 2,28 долара, или с 2,5%, до 92,90 долара за барел до 07:07 часа сутринта след спад с 1,38 долара предишния ден.

Американският суров петрол West Texas Intermediate струва 86,16 долара за барел, което е увеличение с 2,22 долара, или 2,6%.

Путин каза, че е подписал указ за частична мобилизация, започваща в сряда, заявявайки, че защитава руските територии и че Западът иска да унищожи страната.

Ескалацията ще доведе до повишена несигурност по отношение на руските енергийни доставки, каза Уорън Патерсън, ръководител на изследването на суровините в ING.

„Ходът вероятно може да доведе до призиви за по-агресивни действия срещу Русия по отношение на санкции от Запада“, каза той.

Петролът скочи и достигна многогодишен връх през март след избухването на войната в Украйна.

Санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса по море на руски суров петрол, ще влязат в сила на 5 декември.

Междувременно запасите от суров петрол и горива в САЩ се повишиха с около 1 млн. барела за седмицата, приключила на 16 септември, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Ръководителят на саудитския държавен петролен гигант Aramco предупреди, че свободният капацитет за производство на петрол в света може бързо да бъде изразходван, когато глобалната икономика се възстанови.

Източник: бТВ

Тагнато в: суров петрол

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%