ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ: КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА И КЪДЕ ОТИВАТ НАД 13 МЛРД. ЛЕВА, СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ?

Автор: 5 GmediA 17:32, 21 септември 2022
Източник: Нова телевизия

Държавата прибра от българската енергетика близо 1.2 млрд. лв., предоставен кредит на НЕК ЕАД, с мотива, че с тези средства ще бъде закупено зърно. Закупено зърно чрез държавата не видяхме, а средствата потънаха в неясна посока.

Държавата гласува прибирането от търговските дружества свръх дивидент, чрез който по мои сметки бюджетът може би събра още 200-500 млн. лв. непредвиден приход. Тук не включвам дори изтеглените средства за компенсации на бизнеса само от държавната енергетика, за цената на електроенергията. Не коментирам също, че мярката беше забавена и направена не при равни и европейски условия, а ощетяваше само държавната енергетика.

Държавата изтегли поне 1.5 млрд. лв. държавен дълг от вътрешния пазар през 2021 г..

Само преди няколко дни държавата изтегли 2.25 млрд. евро държавен дълг от международните пазари и вече са в ход следващите действия с още 2 емисии на вътрешния пазар.

Министерството на финанси обяви емисионен календар за още 1.65 млрд. лв. дълг.

С оглед на гореизложеното се питам и нямам отговори, къде изчезнаха и къде отиват над 13 млрд. лв., собственост на българския данъкоплатец. Кой ги похарчи? Единственото, което ми остава е да задавам въпроси, но въпросите и отговорите оставям на Вас….

Коментар на бившия икономически министър Лъчезар Борисов във Фейсбук

Тагнато в: Лъчезар Борисов

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 815

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.06%
Възраждане
235 гласували / 28.83%
Има такъв народ
53 гласували / 6.5%