ДВЕ ФИРМИ ВРЪЩАТ ПАРИ И РАЗВАЛЯТ ДОГОВОРИ, СКЛЮЧЕНИ С ПРЕДИШНОТО РЪКОВОДСТВО НА ММС...ОТ КАКВО ПАНИЧЕСКИ СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ ПРЕДПАЗЯТ?

Автор: Соня Колтуклиева 10:19, 22 септември 2022
Източник от Министерството на младежта и спорта (ММС) ми каза, че служебният министър Весела Лечева е получила писмо от сдружение “Младежка радост”, че се отказва от договора с ММС за 490 953 лева и връща парите.
 
ПРЕДИСТОРИЯТА. Ето какво пише сайтът Трибюн на 1 септември:”Борецът срещу корупцията“ Радостин Василев е дал на съвсем младото Сдружение „Младежка радост“ договор за 490 953 лв. С тези пари те трябва да организират концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и… Габрово (където водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания).
От данните в Търговския регистър става ясно, че „Сдружение „Младежка радост” – гр. Велико Търново“ има съвсем кратък житейски път. Развитието му е белязано от три знакови дати, които съвпадат с важни моменти за самия министър Радостин Василев.
*8 юни: Слави Трифонов обявява, че оттегля ИТН от кабинета. „Младежка радост” бива учредено.
*13 юни: Радостин Василев и негови сподвижници обявяват оттегляне от ИТН. „Младежка радост” бива вписано в Търговския регистър. На буквално същия ден то подава документи за финансиране на проект. Сдружението хваща „последния влак“ за тези пари, тъй като на 13 юни изтича и срокът за кандидатстване. Шокиращо, въпреки нулевия досегашен опит с каквито и да е проекти, документите им са одобрени.
*1 август: Последен работен ден на Радостин Василев като министър. Договорът на „Младежка радост” бива подписан от ММС.
 
***
Сдружение “Младежка радост”, което има договор с предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта за 490 953 лева, връща авансово получените 80% от средствата и се отказва от договора.
Компютърна фирма (предполага се, че това е САП-България), която има договор с предишното ръководство на “Национална спортна база” към Министерството на младежта и спорта, за 1 746 600 лева, връща авансово получените 1 087 057 лева и се отказва от договора.
Защо тези добри хора постъпват така? От какво се опитват панически да се предпазят? Защо с действията си създават впечатление за нещо нередно и незаконно? 
Важна забележка: Това, че парите по договорите са върнати, не означава, че прокуратурата не трябва да разследва защо и как са дадени тези пари. Става въпрос за публичен ресурс, за народни пари, за милионни разходи по време на тежки кризи.
 
Коментар на Соня Колтуклиева във Фейсбук

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%