КРИСТИЯН ШКВАРЕК: АКО НЯКОЙ ТОЛКОВА ИСКА ДА УБЕЖДАВА БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ СЪС СВОЯТА ВАЛУТА, ДА ИЗВАДИ ПАРИ ЗА КАМПАНИЯ ОТ СВОЯ ДЖОБ, НЕ ОТ МОЯ

Автор: 5 GmediA 15:33, 22 септември 2022
Източник: 5GMedia
Днес, 22-ри септември, празнуваме българската независимост, постигната след дълги реформи, политически и дипломатически успехи през 1908 г. от Н.В. Цар Фердинанд I Български.
На фона тъкмо на този светъл празник държавата се готви да похарчи милиони за "информационна кампания", в която да променя мнението на българите относно премахването на лева и приемането на еврото. Прекалено много били онези, които не ги радва идеята да се разделим с още една значителна част от независимостта на всяка национална държава - валутата ѝ, та трябвало това някак да бъде променено.
Така.
Май някой не е наясно как точно стоят нещата с държавността и конституцията, та нека обясня с прости думи. В България суверен е народът. Той управлява, а държавата - изпълнява. Суверенът е този, който решава какво му е мнението и си го налага, през избори и по други демократични методи, на държавата. Не обратното.
Държавата изпълнява волята на суверена. Тя не формира волята на суверена. Не я "побутва" в една или друга насока. Не я насърчава по един или друг начин и не я води. Тя само я изпълнява. Толкова.
Какво ще е мнението и волята на българите относно еврото, и по всеки друг водещ и стратегически въпрос за страната, зависи изцяло от тях. Ролята на държавата е после да изпълни тази воля, а не да я променя или направлява в една или друга насока.
Давам ви предложение какво да направите с тази "разяснителна кампания" за милиони. Направете я вместо това да бъде срещу шофирането при употреба. Това ви е ролята като държава - да ограничавате престъпността и убийставата, на които в момента има епидемия. А не да се бъркате в политическите и стратегически възгледи на своя работодател - народа.
Пък ако някой толкова иска да убеждава българите да се разделят окончателно с валутата си нека извади пари от своя джоб за това. Не от моя.
 
Коментар на Кристиян Шкварек във Фейсбук 

Последни новини

Общо гласували: 35

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 71.43%
Радостин Василев
7 гласували / 20%
Ваня Григорова
2 гласували / 5.71%