ЗАПОЧНАХА РЕФЕРЕНДУМИТЕ В ОКУПИРАНИТЕ ОТ РУСИЯ ТЕРИТОРИИ

Автор: 5 GmediA 09:47, 23 септември 2022
Източник: БГНЕС архив

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат референдуми за присъединяване към Русия.  Допитванията започват днес и продължават до 27 септември.

Този ход се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната.  Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна.

Кремъл организира фалшиви референдуми, за да се опита да анексира части от Украйна, каза президентът на САЩ Джо Байдън на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН. Украйна има същите права, които принадлежат на всяка суверенна нация. Ние ще бъдем солидарни с Украйна, добави той.

Украйна, чиито постсъветски граници Русия призна съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г., казва, че никога няма да приеме руския контрол над която и да е нейна територия и ще се бие, докато не бъде катапултиран и последният руски войник.

Решението за провеждането на тези референдуми дойде, след като Киев започна контраофанзива и си върна значителни територии. Вече седем месеца Русия води война в Украйна война, която уби хиляди, разсели милиони и нанесе щети на световната икономика.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха вчера на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

„Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Гутериш. Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол. „Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, констатира генералният секретар.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване. В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“.

Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от  напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“. Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

Тагнато в: Украйна

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%