ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ИРАН ОСЪДИ ПРОТЕСТИТЕ, НО ОБЕЩА РАЗСЛЕДВАНЕ НА СМЪРТТА НА АМИНИ

Автор: 5 GmediA 14:06, 23 септември 2022
Източник: БГНЕС архив

В Иран има свобода на изразяване, но протестите, които се случват сега, са неприемливи "актове на хаос". Това каза в четвъртък президентът на Иран Ебрахим Раиси, цитиран от "Ройтерс".

Той добави, че е наредил разследване на смъртта на младата жена след задържането от моралната полиция."Проблемите с правата трябва да се разглеждат по целия свят с един стандарт", каза Раиси на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Припомняме, че случаят на 22-годишната Махса Амини доведе до протести и сблъсъци в цял Иран. Критиците смятат, че тя е била бита, след като се появи снимка на окървавено и интубирано женско тяло. Случаят не е изолиран. Има много сигнали и от други арестувани от моралната полиция жени за побои.

Официално от полицията твърдят, че жената е починала от сърдечен проблем.

По време на демонстрациите жени са сваляли демонстративно хиджабите си. Най-малко 17 души са били убити при антиправителствените протести. Според благотворителна организация, работеща в Иран, броят на загиналите по-висок - 31, но това не може да бъде потвърдено от независим източник.

Тагнато в: Иран

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%