ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО:БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН БРОЙ МАШИНИ ЗА ИЗБОРИТЕ В ЧУЖБИНА

Автор: 5 GmediA 16:50, 23 септември 2022
Източник: БГНЕС архив

Министерство на външните работи докладва, че са изпратени и дори получени почти всички бюлетини в секциите в чужбина, доставени са и почти половината от машините за гласуване.

Иван Кондов, председател на работна група "Избори" съобщи, че са приети методическите указания и обучителни материали и призовава всички членове на СИК да се запознаят с тях. Съгласно чл. 33 от ИК декларацията се приема, независимо къде е попълнена. Целта е да се предотврати напрежение в ЦИК.

Понеделник ЦИК ще има обучение за 400 човека, командировани за изборите. На сайта на страницата са публикувани всички адреси, но тъй като понякога се налага промяна, МВнР призова сънародниците в чужбина да си проверят адресите на сайта на ведомството.

С три свои решения ЦИК е назначила и голяма част от членовете на СИК. Остават контактите от партиите.

Калин Анастасов, зам.-председател на групата добави, че в 301 места зад граница ще се гласува с машини, в 238 ще има по две, 63 ще са с една машина. Общият брой машини е безпрецедентен - 539. Голяма част от тях пътуват, включително и за Турция. За САЩ и Великобритания са получени изборните бюлетини във всички 775 секции.

Най-големият брой машини са 220 в Турция, в 112 секции ще има машинно гласуване, в Англия - 51 секции със 71 машини, 45 в Германия с 81 машини.

Външно министерство гарантира независим изборен процес в Турция, а обучаването на членовете на СИК в съседната страна започва в понеделник.

От Министерство на външните работи споделиха и религиозна новина - изпратен е кръщелен купол за нуждите на храма "Св. Климент Охридски" в Брюксел с пожелание за ползване и добро.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%