УНИЩОЖИХА МОРСКА МИНА КРАЙ МАСЛЕН НОС

Автор: 5 GmediA 17:25, 23 септември 2022
Източник: Български военоморски сили

Военноморските сили унищожиха мина в района на „Маслен нос“. Това съобщиха от ВМС. След извършения оглед военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение и идентична с мините поставени пред украинското крайбрежие.

Боеприпасът е взривен при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби от състава на Военноморските сили, след получен днес сигнал от областния управител на Бургас и положителна резолюция от началника на отбраната, е получило задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен на брега предмет, оприличен на морска мина.

Боеприпасът е открит в района на Маслен нос от Гранична полиция - Бургас.

След извършения оглед, военните специалисти класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение и идентична с мините, поставени пред украинското крайбрежие, уточняват от щаба на Военноморските сили.

Преместването на мината е счетено като потенциално опасно и е взето решение за унищожаването ѝ на място.

В началото на юли от ВМС съобщиха също за унищожена морска мина, която бе забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг. В края на март пък командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че до момента в Черно море са открити три мини, едната от които на 26 март в Босфора.

Преди това бе открита мина на 12 мили източно от нос Иниада навътре в турски териториални води, а другата - на 40 мили източно от Констанца, като и двете бяха унищожени.

През август на два пъти военнослужещи от ВМС унищожиха противопехотни мини, открити в залива на Царево и в района на хотел в Ахелой, припомня БТА.

Тагнато в: мина

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%