РУМЕН РАДЕВ СЛЕД КОНСУЛТАТИВНАТА СРЕЩА: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПРИЗНАЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМИТЕ В УКРАЙНА

Автор: 5 GmediA 18:21, 23 септември 2022
Източник: БГНЕС архив

В президентската институция се проведе консултативна среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера у нас от ескалацията на войната в Украйна.

"Разумът отстъпва пред оръжията в Украйна", заяви държавният глава Румен Радев. „Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае“. Става дума за референдумите, които Москва организира, за да присъедини към територията си части от Източна Украйна. Той подчерта, че решението на Русия да обяви мобилизация увеличава риска за сигурността на България включително.

Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици, заяви Радев.

"България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на суверинитета и изпълнение на задълженията към алианса", посочи президентът и допълни, че расте политическата и икономическата нестабилност.

По думите му ескалацията на конфликта може да засегне доставките на газ, петрол и задълбочаване на икономическата и социалната криза. Затова според него е толкова важно България да има действащи правителства и парламент.

"Сега е моментът за обединение и партиите да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как парламентът и правителството ще преведат българите през тежката зима", посочи Радев.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 814

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.12%
Възраждане
234 гласували / 28.75%
Има такъв народ
53 гласували / 6.51%