МИНИСТЪР ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА: НЕПРЕКЪСНАТО СЕ НАТЪКВАМЕ НА НЯКОИ НЕОБОСНОВАНИ ПЛАЩАНИЯ ОТ ПРЕДИШНОТО РЪКОВОДСТВО. ПРОВЕРКИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ 

Автор: 5 GmediA 17:02, 27 септември 2022
Източник: Спортал.бг

“Подготвяме нова стратегия за българския спорт. Тъй като старата изтича. В края на годината, в края на октомври ще имаме готов проект. Трябваше да съчетавам и балансирам между тези две много неприятни възможности - кадрови промени, проверки. Бяха спестени много средства. Радвам се, че успяхме да извоюваме през законови промени средства, които да достигат до младите хора. Порочните практики, които бяха наследени, те точно обратното бяха задълбочени и затвърдени от предишното ръководство, което беше изключително тревожно. Що се касае до спортните дейности и работата с федерациите - аз винаги съм предпочитала да работя в диалог с тях. Трябва да има и контрол. За няколкото седмици направих повече от 100-ина срещи - общи, индивидуални, разпратих писма, така че съм се постарала да постигнем една добра и работеща атмосфера. Другото, което е необходимо - да оставим работещи. Сега обстановката е по-спокойна”, заяви Весела Лечева в”Гостът на Sportal.bg.”

“Всички знаят, че моята врата винаги е отворена за тях - независимо дали става въпрос за треньор, състезател или ръководител на федерация. Най-важното е действително да има спокойствие сред тях. 2023 е предолимпийска година и трябва да се осигури добра работна атмосфера”, добави Весела Лечева.
 
"Договорът за така обсъждания софтуер е подписан ден преди указа на президента за служебно правителство - 1 август. На 4 август правят платежно нареждане на ръка за 1 милион лева. Това показва първо незачитане новото ръководство на Министерството и това беше най-сериозния аргумент аз да прибягна до смяна на ръководството на Националната спортна база. Никой не казва, че не трябва да бъдат дигитализирана работата на НСБ, но това беше изключително скъпо струващ, недостатъчно добре обоснован и аргументирам. Фактът, че самата компания реши да върне парите показва нецелесъобразността. Това е прецедент! 

Две от организациите върнаха парите и бих казала, че 1 милион бяха спестени на българския данъкоплатец. Едната върна 390 000 лева, другата върна 500 000 лена. Други се отказаха. Явно се уплашиха, че ще правим проверки. Спестени бяха близо 3 милиона лева. Сега те ще бъдат изразходвани по най-добрия и прозрачен начин. НСБ са оставили в касата си 1,5 милиона лева, но това е чиста стакмистика, в никакъв случай не са конкретни резултати на самото дружество. Проверките ще продължават до края на моя мандат, защото непрекъснато се натъкваме на някои необосновани плащания”, категорична бе министърът на спорта.

„Като спортист, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многобройните фенове очакват едно добро и модерно съоръжение. Аз няма да бъде пречка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, казвам, че всеки трябва да изпълни своите ангажименти и да бъде добросъвестен при изпълнението им.Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите, а получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на „Сердика спортни имоти“, съобщи Лечева

Весела Лечева очаква и работещи решения за залата в Бургас, която стои недовършена вече няколко години.

„Чакам от консорциума, който строи залата в Бургас, да ми представи конкретни ангажименти по отношение на срока за завършването й, така че да не се дават нови десетки милиони, които са били планирани от предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта“, категорична беше тя.

Тя изрази позиция относно поведението на публиката на домакините във футболния двубой в Скопие.

„Такива действия трябва да бъдат остро осъдени. Те не са полезни нито за политиците, нито за спорта. Сигурна съм, че и северномакедонските футболисти не са се чувствали добре на терена. В моята дълга спортна кариера съм имала съпернички от бивша Югославия, част от тях родени и в Северна Македония, към които съм се отнасяла с респект и уважение, както и те към мен. Смятам, че спортът носи именно тези ценности - феърплей и уважение към противника. Това би трябвало да се пренася и сред политиците и обществото“, коментира Лечева.

Тагнато в: Весела Лечева

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%