МАРТИН ХАРИЗАНОВ: ДОБРОТО ОБЕДИНЯВА, А МОЯТ АНГАЖИМЕНТ СА ВРАЦА И ОБЛАСТТА

Автор: 5 GmediA 19:14, 29 септември 2022
Източник: личен архив

Мартин Харизанов е предприемач, областен координатор на МГЕРБ – Враца и общински организационен секретар на ПП ГЕРБ – Враца. Председател е на Алумни клуб „Финанси 2013“ за Северозападна България на Стопанска академия „Д.А.Ценов“- Свищов. Роден е през 1990 г. във Враца. Има магистърска степен от  Стопанска академия „Д. А Ценов“ – Свищов, в специалности „Финансов мениджмънт“ и „Финансово управление на публичния сектор“. Доктор по икономика с тема на дисертация „Финансово осигуряване за развитието на Северозападния район и планиране“. Има професионален опит в банкови институции и частни компании. Председател на сдружение „Врачанофили“ и член на УС на Сдружение „Благотворни приятели“. Активен общественик, който участва и подпомага в редица благотворителни инициативи. Работи за развитието на младите хора в Северозападна България. Семеен, с две деца.

По време на предизборната кампания младият мъж за пореден път показа, че доброто е заразно.

Създадохте и се включихте в редица инициативи на МГЕРБ, които подкрепят младите хора във Враца. Превърнахте се и в приятел, и благодетел на голяма част от пенсионерските клубове в областта. Каква е основната цел на тези инициативи и каква е Вашата лична мотивация да се включвате в тях? 

Наскоро споделих пред широката общественост моята лична история. Макар и да не е лесно за мен да изпадам в детайли за един тежък и трагичен епизод от моя живот, белязал цялото ми детство и съзряване, смятам, че е важно хората да знаят през какво съм преминал. Само по този начин биха могли да разберат и моята мотивация и устрем да се занимавам с различни благотворителни инициативи.

През далечната 1991 година, когато съм бил само на година, моят баща Николай Харизанов и колегата му Валери Младенов загиват в тежка катастрофа с полицейския им автомобил. Те са били служители на МВР и губят живота си по време на изпълнение на служебния си дълг.

Тежкият инцидент се помни и до днес от врачани. Имам по-голям брат, който тогава е бил на седем години.  Майка ми Детелина Харизанова, която е учител по биология, изпада в тежката ситуация да отгледа две момчета с една учителска заплата. Г-н Бойко Борисов, като главен секретар на МВР, е първият човек, който ни подава ръка в онзи труден за нашето семейство момент.

Това става чрез инициативата, която той стартира и продължава и до днес, а именно подкрепа за деца на загинали служители по време на изпълнение на служебен дълг в системата на МВР.

Попитахте ме за целите и мотивацията ми да се занимавам с благотворителност.  Дълго време избягвах да правя публично достояние инициативите, които аз, мои приятели и съмишленици подкрепяме, вярвайки в идеята, че за свършеното добро не трябва да се говори. С течение на времето обаче, особено след включването ми в политиката и факта, че станах по-разпознаваем за хората от региона, осъзнах че даването на гласност на благотворителните инициативи може да мултиплицира ефекта им.

Щастлив съм, че все повече млади хора се присъединяват към МГЕРБ-Враца и дават своя принос за обществено значими каузи. Обнадежден съм от факта, че все повече хора извън нашите редици, всеки един от тях с различен обществен профил, интереси и партийни предпочитания, се обаждат и предлагат помощта си за различни инициативи, които сме подели. Доброто обединява.

Вярвам ,че доверие у хората се гради, когато си всеки ден сред тях, чуваш техните проблеми и намираш решения за тях. Не смятам, че с високопарни послания и клиширани обещания ще накараме хората да ни вярват и да ни се доверят в дългосрочен план.

Също така смятам, че е тотално погрешен и вреден този манталитет у много от родните политици, които търсят лесния и "платен" успех по пътя към Парламента.

Една успешна и запомняща се кампания не може и не бива да се гради върху купен вот и фалшиви обещания. Хората помнят доброто, което си направил.

Спомнят си подадената към тях ръка в труден момент. Лесно изкараните пари по време на избори също толкова лесно се забравят от избирателите.

Разкажете ни повече за Вас - какви са Вашите интереси и хобита? 

Като повечето млади хора, аз също кипя от енергия и обичам движението. Спортувам от дете и го правя редовно. Старая се да поддържам добра форма, за да бъда здрав и да давам добър пример и на децата си. Те също са много активни и любознателни, и редовно си правим различни състезания заедно.

Обичам нашия Балкан и винаги, когато имам гости от чужбина, първо ги водя да разгледат прохода "Вратцата" , пещера "Леденика" и да се насладят на природата в района. Всички споделят, че гледките са неописуеми и природата ни е истинско богатство.

 

Каква е ролята на семейството по пътя на професионалното и личностно израстване ? 

 

Семейството е най-голямото ми богатство. Децата ми ме учат на търпение, отговорност и мъдрост, и дават смисъл на всичко, което правя. Съпругата ми е моята опора и човекът, който ме балансира. Понякога и аз "горя" в действията и инициативите си, искайки ми се всичко да се случи веднага, но се налага да си "слагам спирачки" и да се уча да бъда по-търпелив. Искам един ден децата ми да се обърнат назад и да са горди с всичко, което съм постигнал и направил за града ни. Надявам се когато пораснат, да останат да живеят и да се развиват тук, във Враца.

 

Една от най-големите Ви инициативи е свързана с ремонта на АГО отделението на МБАЛ-Враца, което от години се руши и е в окаяно състояние. Разкажете ни повече за инициативата и на какъв етап е реализацията й. 

 

Състоянието на отделението по Акушерство и гинекология  към МБАЛ-Враца дълги години бе голяма болка за лекарите там, както и за всички граждани на област Враца.

 

 В края на миналата година от сдружение „Врачанофили“ организирахме благотворително събитие - Вечеря с кауза: „С мисия за бъдещето! За ДЕЦАТА и МАЙКИТЕ на Враца!“. Целта бе да се съберат средства за подпомагане на отделението, като дарената сума бе 34 500 лева.

Бизнесмени от областта отвориха сърцата си и добавиха още от личните си средства и тя достигна над 40 000 лв.

 

С тях успяхме да направим цялостен ремонт на две стаи, като ще положим всички усилия в скоро време да ремонтираме и останалата част от отделението. Също така дарихме и 20 специализирани легла за родилки.

В стаите бяха изградени санитарни възли, с цел родилките да не използват обща баня и тоалетна. Подменени бяха и мивките за обслужване на бебета. Бе изграден окачен таван с нови осветителни тела. Новата подова настилка е гранитогрес, който подлежи на дезинфекция. Стените са изцяло освежени, като бяха закупени и гардероб, както и нови нощни шкафчета.

Когато видяха нашето старание, лекарите от отделението също отделиха средства от собствените си заплати и също се включиха в дарителската акция за отделението. 

Искрено се надявам се да „заразим“ още хора с доброто и да успеем да ремонтираме и другите стаи. Там се ражда бъдещото поколение на нашата област и е важно помещенията да бъдат реновирани, за да може майките и децата да се чувстват добре и да имат всичко необходимо. Благодаря отново на всички хора от нашия регион, които се включиха в събитието с „Братя готвачи“.

Заедно можем повече, защото майките и децата от област Враца го заслужават!

Като кандидат за народен представител какви са Вашите основни приоритети за област Враца?

Моите основни приоритети са :

  • доизграждане на инфраструктурата в област Враца
  • активна работа по политиките, насочени към младите хора
  • адекватна и достойна грижа за възрастните хора
  • привличането на инвеститори в областта

Хората във Враца и областта трябва да имат качествено образование, добра инфраструктура, нормална работна среда и достойно заплащане на труда.

И още нещо, което е много важно, нека всеки, който чете нашия разговор бъде сигурен,  че всеки един от нас – кандидатите за народни представители от листите на предизборна коалиция „ГЕРБ-СДС“, има желание за работа, както и знанията, и уменията да възстанови нормалния ритъм и посока за развитие на областта. Сигурност, ценова стабилност, достойни доходи- за тези приоритети ще работим с целия отбор на коалиция “ГЕРБ-СДС’.

Относно моят ангажимент- той винаги е бил и ще бъде град Враца и областта.

Гласувайте за коалиция ГЕРБ-СДС с №24 машинно и в бюлетината и с преференция 102 за Мартин Харизанов!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 12

Анкета

ТРЯБВА ЛИ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС?
Да
9 гласували / 75%
Не
3 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%