СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: СКАНДАЛ ЗА МИЛИОНИ НАМЕСЕНИ СА НАЙ-ДОБРИЯТ ПРИЯТЕЛ НА РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ДАНИЕЛ ЛОРЕР И SAP-БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 11:38, 30 септември 2022
Източник: Труд

Договорът за софтуер и лицензи към него между “Национална спортна база” ЕАД и “Софтуер груп БГ” се превърна в най-големия скандал след края на управлението на кабинета “Петков”. Служебният министър Весела Лечева обяви продукта за скъп и ненужен. Бившият спортен министър Радостин Василев обяви,че се гордее с тази сделка. Така ли?! И защо? Кой кой е в тази разправия за милиони?

На 1 август 2022 г. Венцислав Петков, изпълнителен директор на НСБ ЕАД и Калин Радев, изпълнителен директор на “Софтуер Груп БГ” АД, подписват 2 договора, изготвени от юрк.Гергана Караиванова. :

Договор # 22-515-1/1 за: предоставяне на услуги по внедряване на SAP ERP система; SAP системи за управление на недвижими имоти и активи, интеграционна платформа, система за бизнес анализ и платформа за управление на процеси, базирани в облачна среда - на стойност 1 179 835 лева, без ДДС.
Възложителят трябва да извърши плащанията по договора на две вноски: 630 216 лева, без ДДС, и 549 619 лева, без ДДС, в срок от 5 дни по сметка на Изпълнителя в “УниКредит Булбанк” АД.

Договор #22-515-1/2 за: осигуряване на лицензи на SAP, на стойност 275 665 лева, без ДДС.

Според публикация на Tribune.bg от 13 септември 2022 г., плащане по договора на стойност 1 087 057 лева, е извършено на 4 август 2022 г. , в банков клон, с попълнено на ръка платежно нареждане.

Разплащанията на държавните дружества и организации става през системата СЕБРА, която се наблюдава пряко от Министерството на финансите. На 4 август, вече от 2 дни, е на власт служебният кабинет на президента Радев, т.е. направен е опит за “финтиране” на служебния финансов министър.

На 1.08.2022 г. от НСБ ЕАД са издадени 2 фактури със срок на плащане 6.08.2022 г. на стойност 330 798 лева и на стойност 756 259,20 лева.

Правителствената връзка. Инвестиционният фонд “БрайтКап венчърс”, създаден през 2018 г. от Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова, влага в “Софтуер Груп БГ” АД 2 650 000 евро, пише вестник “Капитал”.

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа от ПП ПП, и Радостин Василев, министър на младежта и спорта от ИТН, бяха колеги в кабинета “Петков”. След отцепването си от “Има такъв народ”, Радостин Василев стана водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.

Според служебния министър Весела Лечева, “Национална спортна база” разполага с достатъчно добра компютърна система и няма нужда да се дават толкова много пари за ненужен софтуер; тя ще предостави всички документи по сделката на прокуратурата. Според бившия министър Радостин Василев:”това със софтуерния продукт е едно от най-големите достойнства на ръководството на НСБ. Аз ги поздравявам, това беше част от коалиционното споразумение за управление.” Разбира се, това не е истина - в коалиционното споразумение между ИТН и ПП ПП няма точка за купуване на софтуер. Освен това, на 13 юни спортният министър обяви напускането си на ИТН.

Радостин Василев и Венцислав Петков са приятели от деца, и двамата са отраснали в Плевен - снимали са се в ресторанти, на плажни партита, заедно са на екскурзия в Барселона, на гуляй в гръцкия бар “Мамалука”, при нахлуването в ресторант “101”, по което се води прокурорска проверка. След като Виктория Василева, организационен секретар на ИТН, монтира Радостин Василев начело на листата на ИТН в Плевен, за трите вота през 2021 г., той слага на избираемо място Венцислав Петков, а по-късно го назначава за изпълнителен директор на “Национална спортна база”. Венцислав Петков се отблагодарява на Виктория Василева като назначава съпруга й Иван Бадатлиев за озвучител в националния стадион “Васил Левски”. На 24 август министър Весела Лечева уволнява Венцислав Петков, който е бил чирак по лепене на мокети в плевенски хотели и е завършил Лесотехническия университет, декларирал е наличието на 520 000 лева в декларацията си пред КП КОНПИ.

И още плевенски връзки. На 1 август 2022 г. Здравко Пешаков поема управлението върху дейността на САП (SAP) в България, съобщава световната софтуерна компания.Той започва кариерата си в компанията през 2017 г., преди това е бил адвокат в малка софийска кантора. Здравко Пешаков е едноличен собственик на Енвижън Технолоджис ЕООД и е в борда на ИН КО СЪРВИСИЗ - АД. Бащата на Здравко Пешаков, полк.Ивайло Пешаков е началник на щаба на авиобазата в Долна Митрополия.

На 20 септември изпратих писмо с въпроси към Здравко Пешаков и колегите му от САП-България, свързани с договора с НСБ ЕАД. Отговориха ми от полския офис на компанията, че не коментират “слухове и спекулации”. На 23 септември изпратих писмо с въпроси към централата на САП в Германия, но още нямам отговор. Изпратих мейл с въпроси към УникредтБулбанк за превода от държавното дружество към частната компания с платежно, написано на ръка - очаквам отговор. Помолих в имейл до “Софтуер Груп БГ” да говоря по телефона с Калин Радев, не получих отговор.

Питам се защо договорът не е сключен директно между НСБ ЕАД и САП-България?

Служебният министър Весела Лечева обяви, че собственикът на компанията - контрагент по договора, е заявил, че ще върне парите. Защо? Ако всичко е наред, би трябвало компанията да отстоява правото си да изпълни задълженията си по договора. Каква част от сумата е върната, при какви неустойки за отказ и неизпълнение на задълженията? С колко е ощетена държавата?

Соня Колтуклиева, Фейсбук

 

***

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА ДО “УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”:

Уважаеми госпожи и господа,

В публичното пространство стана скандално известен договор за софтуер и лицензи към него между “Национална спортна база” ЕАД към Министерството на младежта и спорта и “Софтуер Груп БГ” АД.

Според публикация на медийния сайт Tribune.bg от 13 септември 2022 г., плащане по договора на стойност 1 087 057 лева, е извършено на 4 август 2022 г. , в банков клон с попълнено на ръка платежно нареждане.

Разполагам с 2 договора между държавното дружество и частната фирма, която е посочила по договора сметка в банка “УниКредит Булбанк” АД.

Моля да ми отговорите на следните въпроси:
1. В клон на “УниКредит Булбанк” ли е извършено споменатото плащане?
2. Нормална практика ли е да се извършват плащания в такъв голям размер с платежно нареждане, написано на ръка?
3. Известно ли Ви е, че подобни разплащания се извършват по системата СЕБРА?

Благодаря Ви за вниманието!

С уважение:
Соня Колтуклиева
главен редактор
5Gmedia
Bulgaria News

***

ОТГОВОР НА “УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”:

Уважаема г-жо Колтуклиева,

Благодаря за отправените въпроси.

По-долу изпращам отговор на всеки от тях.

1. В клон на “УниКредит Булбанк” ли е извършено споменатото плащане?
Банките са длъжни да пазят интересите на своите клиенти и да не разкриват факти и обстоятелства, представляващи защитена от закона тайна, вкл. за извършените от тях платежни операции.

2. Нормална практика ли е да се извършват плащания в такъв голям размер с платежно нареждане, написано на ръка?
Законът не ограничава размера на безналичните плащания, а само на плащанията в брой. Саморъчно попълненото и подписано от наредителя платежно нареждане е признато от закона за годна форма за иницииране на безналични плащания независимо от техния размер.

3. Известно ли Ви е, че подобни разплащания се извършват по системата СЕБРА?
УниКредит Булбанк стриктно следва всички регулации, нормативни уредби, стандарти и изисквания в дейността си.

С пожелания за хубав ден,

Екатерина Анчева

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 11

Анкета

КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ?
Редовен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС
11 гласували / 100%
Редовен кабинет с мандат на ПП
0 гласували / 0%
Правителство на всяка цена
0 гласували / 0%