ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: ТОВА Е НОВО ПОКОЛЕНИЕ ТРЪБОПРОВОД, НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ И ГРЪЦКИ ПРАВИТЕЛСТВА БЯХА СЕРИОЗНО АНГАЖИРАНИ

Автор: 5 GmediA 16:13, 1 октомври 2022
Източник: БГНЕС

Отдавна очаквахме интерконектора между България и Гърция. Не беше лесно да го постигнем, няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с него, трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Сега е моментът да изразя искрената си благодарност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха здраво, българските и гръцките институции, ЕК за финансовата подкрепа. Това каза президентът Румен Радев на церемонията по откриване а газовата връзка.

Трябва да осъзнаем колко е важно да повишим технологичния капацитет на нашите страни коментира президентът.

"Интерконекторът постигна това - българските и гръцките инженери го проектираха и изградиха като ново поколение тръбопровод. Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е много надежден партньор, той работеше още с президента Първанов преди 10 години."

По думите на Радев това е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и много други държави от Централна и Югоизточна Европа.

"Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешно сътрудничество и нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие, като реализират съвместната европейска стратегия за по-надежда, евтина и сигурна енергия", посочи той.

На базата на тази стратегия България ще разраства капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепи съседите си, каза още Радев. „Ще настояваме за осигуряването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния”, допълни Радев.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
2 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%