ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ОПРЯЛА ДО ТАМ, ЧЕ ДА НЯМА ПАРИ ДА ПОСТРОИ ЕДНА ДЕТСКА БОЛНИЦА 

Автор: 5 GmediA 09:33, 3 ноември 2022
Източник: БНТ

Населението има огромна потребност от детска болница и аз съм изключително щастлив, че нашето правителство го взе като един от основните приоритети от началото на мандата и успяхме с вчерашното решение на МС да определим място на изграждане. Това каза в "Денят започва" министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Разгледани са абсолютно всички предимства на този терен и тук мога отговорно да заявя, че не само няма недостатъци, а има невероятно много предимства", заяви той.

Болницата е обект с национално значение и пари ще се намерят, увери министърът.

"Не мисля, че държавата е опряла дотам, че да няма пари да построи сграда за една детска болница при условие, че се заделят средства за други, по-маловажни неща".

На избраното място има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъде изграден паркинг. Теренът се намира между три булеварда. Има и 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители.

Сградата ще бъде съобразена с всички модерни технологии. Ще бъде изграден покрив, който да бъде на подемник и на него да може да каца хеликоптер, посочи още д-р Меджидиев. По думите му преустройство на друга сграда не би излязло по-евтино от проектирането на нова.

Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на болницата е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 милиона лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен.

"Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс. Ние ще настояваме те да бъдат възстановени", увери д-р Меджидиев.

За строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка.

В здравното министерство са постъпили документи за проект за частна детска болница, каза министър Меджидиев. Те обаче са върнати към подателя, тъй като не са били напълно окомплектовани.

"След разглеждането на експертите от МЗ, те се насочват към ИА "Медицински наздор", откъдето трябва да се получи становище, трябва да се получи и становище от НЗОК и тогава вече Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на този проект. Изпълняваме процедури по закон, не целим да спираме и разрешаваме проекти", посочи министърът.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 303

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ ГЛАСУВАНЕТО С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА?
Да
294 гласували / 97.03%
Не
9 гласували / 2.97%
Не ме интересува
0 гласували / 0%