МИНИСТЪР ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА: АКО РАДОСТИН ВАСИЛЕВ Е ЛИЦЕТО НА СПОРТА ЗА "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА", ЖАЛКО ЗА ТАКАВА ПРОМЯНА 

Автор: 5 GmediA 09:34, 7 ноември 2022
Източник: Министерство на младежта и спорта

Смятам, че последна грижа на президентството е какъв иска да стане Радостин Василев. Това каза пред бТВ служебният министър на спорта Весела Лечева в коментар на скандала около избора на председател на парламентарната Комисия за младежта и спорта. 

„Мога да кажа като общо усещане, че това беше една евтина сюжета на пиеса, която се представяше на публиката с цел едни хора да станат звезди и национални герои посредством подобни интриги“, заяви Лечева.

Тя беше категорична, че името й не може да бъде споменавано в контекста на договорки с ДПС: „Никога и на никого не съм се обаждала за поста председател на комисията. Този въпрос не ме интересува. Нямам приятели в ДПС. Може да се проследи във времето какви са били моите отношения с тази партия. Това беше една пиеса, която се представяше пред българската публика драматично, с апломб, емоции, но имаше други задачи. Някои хора искаха да станат герои, без да са направили нищо, за да са такива“.
 
Ако Радостин Василев е лицето на спорта за „Продължаваме промяната“, жалко за такава промяна, коментира световната шампионка и олимпийска медалистка по стрелба.
 
Министърът на младежта и спорта съобщи и мотивите да поиска среща със съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.
 
"Исках да им покажа спорните договори, които станаха обществено известни“, каза Лечева и напомни за подписания договор за софтуер за 1,7 милиона лева. Подчерта, че става въпрос не само за огромна сума, но и за странно бързане при превода на парите, два дни след встъпването й на поста.
 
„Фирмата върна парите, след като повдигнахме сериозно темата за необходимостта да се плащат 1,7 милиона. Направи се опит да бъде обяснено, че в НСБ се работи на тефтер, но това не е вярно, защото всичко е дигитализирано“, каза още Лечева и добави, че по доклади на други IT-компании сумата за този софтуерен продукт е силно завишена.
 
„Исках тази среща не за друго, а заради факта, че те имат сериозна заявка за промяна на модела, за борба с корупцията. Считам, че техният представител не отговаря на този профил. Самият факт, че програмата за младежки дейности повтаря всички порочни практики и дори ги задълбочава, ме кара да си мисля, че може да са изпаднали в някаква заблуда“, добави Лечева.
 
По повод сигнала на Радостин Василев в КПКОНПИ за стрелбището в кв. „Гео Милев“, Лечева беше категорична, че няма притеснения от проверки и не е нарушила закона.
 
„През февруари бях избрана за председател на Български стрелкови съюз. След като бях назначена за служебен министър, предприех всички необходими действия, разписани в закона, за да не съм в конфликт на интереси. Оттеглила съм се от всички позиции като председател, член на УС“, каза министър Лечева.
 
Попитана, дали пък не е в ситуацията на Кирил Петков, който стана служебен министър като канадски гражданин, Лечева уточни, че юристите са категорични, че не става въпрос за подобна хипотеза.
 
„Националният стрелкови комплекс влиза в активите на НСБ, която стопанисва над 20 спортни бази. Преведени са 3 милиона лева в НСБ, а не в сметките на Български стрелкови съюз. Тези средства са предназначени за ремонта на базата. Може да отидете и да видите състоянието на този комплекс“, каза Лечева и разказа, че още при предишното ръководство е апелирала да се обърне внимание на базата, на която се подготвят националните състезатели и се провеждат състезания. Тогава е била планирана сума от шест милиона лева, а министър е бил Радостин Василев.
 
Весела Лечева беше категорична, че няма притеснения, защото е спазила закона.
Тагнато в: Весела Лечева

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%