ЕК ОДОБРИ ПЪРВОТО ПЛАЩАНЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ НА СТОЙНОСТ 2,7 МЛРД. ЛЕВА 

Автор: 5 GmediA 17:02, 7 ноември 2022
Източник: Министерски съвет

Първото искане за плащане към България по Националния план за възстановяване и устойчивост на стойност 2,7 млрд. лева получи одобрение от Европейската комисия в рамките на мандата на служебния кабинет. 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

"Изключително горд съм днес да заявя, че точно както обещахме, първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение в рамките на служебния кабинет. Преди броени минути, Европейската комисия информира, че одобрява положителната предварителна оценка на първото искане на България за плащане в размер на 2,7 млрд. лева под формата на безвъзмездни средства по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ)", съобщи Атанас Пеканов. 

Той припомни, че през последните седмици служебният кабинет е положил всички усилия това решение на ЕК да стане факт. Голям обем от работа е свършена както преди подаването на искането за плащане, така и след подаването му, в рамките на постоянни разговори и дискусии със службите на Европейската комисия, в хода на които са били изчистени различни отворени казуси, прецизирани са били различни документи, обясни Пеканов.

"Трябваше да бъде доказано как и дали заложените цели и ангажименти са изпълнени от направените реформи и първи стъпки по важни инвестиционни проекти. Благодаря на всички, които работиха активно, за да докажем на Европейската комисия, че всичко е изпълнено изрядно и според регламента. Благодарение на това, днес имаме тази добра новина", коментира вицепремиерът.

"Рекордно бързо затворихме оценката, като искрено благодаря на колегите от дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет и Национален фонд в Министерството на финансите. 

Това е една важна, ключова крачка в рамките на българския План за възстановяване и устойчивост, заяви Пеканов.

Днешното одобрение от страна на Европейската комисия е успех за страната ни, категоричен бе той и добави, че успехите трябва да ни мотивират за още повече работа и усилия в правилната посока. "В този смисъл, работата на страната ни за една по-силна, устойчива и успешна икономика, посредством важните реформи и инвестиции по Плана за възстановяване, трябва да се ускори и да ни мотивира допълнително като следствие от днешната важна стъпка напред", подчерта той. 

Плащанията по ПВУ са основани на резултатите и зависят от изпълнението от държавите членки на инвестициите и реформите, посочени в съответните им планове за възстановяване и устойчивост. Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк спектър от мерки за инвестиции и реформи в 12 тематични компонента. Той е на стойност около 12 млрд. лева под формата на безвъзмездни средства. С това първо плащане ще бъдат платени около 23% от средствата, които България трябва да получи общо по Плана.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%