НАД 200 КИТАЙСКИ МИЛИАРДЕРИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ 

Автор: 5 GmediA 16:09, 9 ноември 2022
Източник: Дойче веле
Икономическата криза, причинена от ковид пандемията и войната в Украйна, доведоха до обедняване на китайските милиардери, пише Гардиън. Над 200 от тях вече са просто милионери. 
 
Според годишната класация на богатите в Китай загубите са най-големите през последните две десетилетия. В този списък влизат хората със състояние от поне 5 милиарда юана (690 млн. долара). Там вече фигурират само 1305 души, което спад с 11% спрямо миналата година.

Общото състояние на богатите в Китай е намаляло с 18%. Броят на милиардерите в щатски долари е намалял с 239 души.
 
Както и останалата част на света китайската икономика бе силно повлияна от войната в Украйна. За забавения растеж обаче има и друга причина – строгите мерки срещу коронавируса. Китай все още се придържа към политиката „нулев ковид“. Това обаче е на цената на тежки и продължителни локдауни на милиони хора при откриването на дори на няколко заразени. Резултатът е, че прогнозите за ръст на китайската икономика през 2022 г. са за едва 3.2%, което най-ниският процент от 1980 г. насам. Изключение прави само 2020 г. (2.4% ръст), когато пандемията беше във вихъра си.

Заради строгата антиковид политика президентът Син Ци Зипин е критикуван, че жертва икономическия подем в името на партийната идеология. Едновременно с това големите технологични компании се оплакват от загуби.

Един от милиардерите, успели да увеличат богатството си през изминалите месеци, е Сонг Шаншан. Сред компаниите, които притежава, са такава за бутилиране на вода, както и фирма за разработка на ваксини. Неговото богатство е нараснало с 17% и вече е на стойност 65 млрд. долара.
 
Занг Иминг, собственик на компанията, която притежава TikTok, обаче е загубил около 28% от състоянието си. Той е на второ място в класацията на милиардерите и се смята, че притежава около 35 млрд. Долара.
 
Най-сериозно е обедняла бизнесдамата Янг Гуоианг, която стои зад компанията за недвижими имоти Countru Garden. Според класацията тя е загубила около с над 15 млрд. Долара. Една от основните причини са срива при тези фирми е невъзможността на много хора да покриват вноските си по ипотеки през последните две години.  
 
Източник: Профит.бг

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%