КУЗМАН ИЛИЕВ: С ТЕМПОТО, С КОЕТО РАСТЕМ, ЩЕ СТИГНЕМ 40% ДЪЛГ СПРЯМО ИКОНОМИКАТА НИ

Автор: 5 GmediA 12:32, 15 ноември 2022
Източник: БГНЕС архив

С темпото, с което растем, ще стигнем 40% дълг спрямо икономиката ни, коментира за БГНЕС Кузман Илиев, икономист от Съвета по икономически и публични политики (СИПП). Според него няма как да заобиколим икономическите закони и да трупаме такива задължения, които математически не можем да изплатим и да очакваме, че няма да имаме проблеми.

"Когато си по-малък, по-изостанал в развитието си, имаш по-малко право на грешки", смята икономистът. Той припомни, че в края на 90-те години румънци и руснаци са фалирали с дълг между 10-15% от икономиката си.

"Нашият вече е 30%, трябваше до две години да сме на тези 30%, а всъщност с темпото, с което растем, ние ще стигнем 40% дълг спрямо икономиката ни - 15 млрд. лв. дълг на година", предупреди икономистът. Той отбеляза, че ние сме дългово пристрастени и всъщност проблемът е тенденцията. Икономистът уточни, че България е в борд и не може да си позволи да задлъжнява много, защото по този начин рискува валутната котва.

"На някой може да му хрумне да я изоставя, защото не можем да си плащаме, но при нас проблемът е по-скоро ликвиден, затова защото ние може в един момент да нямаме нужния кеш, с който да си посрещаме нуждите", обясни анализаторът. По думите му основният проблем не е толкова дефицитът и дългът.

"Големият проблем е, че всъщност разходите на държавата са все по-голям дял от икономиката – те бяха едни 35-36%, сега гоним 45%. Ние вървим към това 50% от това, което икономиката произвежда, правителството да го харчи през бюджета и да го насочва политически. Ние знаем, че за съжаление това явление е подхранвано така и се нарича корупция много често когато се злоупотреби с тези средства", категоричен е Илиев. Той посъветва да се работи за по-ясно разпределена държава с по-ясни функции и много по-внимателно със задлъжняването.

"Ние сме с байпас за сърцето – борда, а това, че някой пуши по три кутии цигари не трябва да ни подхлъзва да пушим по три кутии и половина, защото ще страдаме по-бързо, но и този, който пуши по три кутии цигари в напреднали западни държави като Италия, като Франция, които се подхлъзнаха по това ще платят голяма цена. Няма как да заобикаляш икономически закони и да трупаш такива задължения, които математически да не можеш да изплатиш и да нямаш проблем", подчерта икономистът.

Тагнато в: Кузман Илиев

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 303

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ ГЛАСУВАНЕТО С ХАРТИЕНА БЮЛЕТИНА?
Да
294 гласували / 97.03%
Не
9 гласували / 2.97%
Не ме интересува
0 гласували / 0%