Много пъбовете, ресторантите и кафенетата във Великобритания са намалили работното си време през последните 3 месеца в опит да ограничат разходите си за енергия.

Анализ на националната статистическа служба на Великобритания разкрива, че в резултат на поскъпването на енергията 21% от заведенията, са ограничили работното си време, въпреки че не са намалили броя на дните, в които работят.

А 6% от компаниите в сектора съобщават, че затварят за повече дни, за да пестят. Повечето от тези фирми изтъкват цените на електрическата енергия като причина за най-сериозно безпокойство през ноември. Последното увеличение на тока във Великобритания през октомври беше с над 80% и беше второто за годината.

Песимистичните нагласи се запазват, въпреки че  британското правителство обеща през септември, че ще покрива част от енергийните сметки на бизнеса.

Фирмите в сектора на услугите на Острова, свързан с продажбата на храни и напитки, са особено тежко засегнати от по-високите цени на тока – 58% от тях съобщават, че това е най-сериозната им грижа. Близо 41 на 100 фирмите обявяват, че очакват тази ситуация да доведе през ноември до повишаване на цените.
 
Източник: бТВ