ЗАПОЧВА ПЪРВОТО ЗИМНО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

Автор: 5 GmediA 10:17, 20 ноември 2022

Днес стартира най-странното, необичайно и скъпо световно първенство по футбол. За първи път в историята на надпреварата турнирът ще се проведе в необичайно време през зимата, а причината е прозаична. Домакин е страна от Близкия Изток - Катар, където температурите през лятото са необичайно високи. За да стигнат до днешния ден, домакините похарчиха в последните 12 години рекордните 229 милиарда долара. За сравнение Мондиал 2018 струваше на Русия под 12 милиарда долара.

Надпреварата предизвиква голям интерес по много причини, най-вече политически, а ФИФА и страната домакин понасят критики. Упреците са свързани с условията на труд в Катар, починалите чуждестранни работници, спазването на правата на човека, отношението към ЛГБТ общността, както и с последните ограничения покрай забраната за продажба на алкохол.

Началото на световното е от 18 часа с мача между домакините и Еквадор, а два часа по-рано ще започне официалното откриване, което организаторите обещават да е много пищно. Вече са ясни имената на всички футболисти, които ще участват в турнира.

В следващия месец предстоят общо 64 мача, последният от които на 18 декември ще определи новия шампион.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%