"ЛУКОЙЛ" ПРЕХВЪРЛЯ ЦЯЛАТА СИ ИКОНОМИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ 

Автор: 5 GmediA 17:09, 21 ноември 2022

"С ръководството на "Лукойл" постигнахме договореност от 1 януари 2023 година да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария", заяви транспортният министър Христо Алексиев. По думите му според разчетите може да се разчита на приходи в бюджета в хазната от "Лукойл" в размер на 100 милиона. С тези средства ще бъдат компенсирани най-уязвимите групи в страната, допълни Христо Алексиев, предаде БНР.

Той добави, че мярката за 25 стотинки не е била съвсем справедлива, но ще продължи.

"Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите", коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и подчерта, че това ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.

Председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов заяви, че е необходимо да се промени бизнес схемата в България. Отбеляза, че с днешното споразумение значително ще се увеличат постъпленията в българския бюджет, както и работните места от 1300 на 10 000.

"Държавата не отстъпва нищо, а се възползва от дадената дерогация за внос на суров петрол. Това, което сме се разбрали, означава, че всички посредници по веригата няма да ги има", каза още транспортният министър Христо Алексиев.

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова проведоха среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас" в Министерския съвет.

От страна на "Лукойл" в разговорите участваха председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Илшат Шарафутдинов, Андрей Матюхов, генерален директор на "Лукойл България" и Александър Величков, юрисконсулт на "Лукойл България".

Тагнато в: Лукойл

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ?
Редовен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС
13 гласували / 100%
Редовен кабинет с мандат на ПП
0 гласували / 0%
Правителство на всяка цена
0 гласували / 0%