СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА КЪМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР: МОЛЯ ДА ПРОВЕРИТЕ КАК И ЗАЩО РАДОСТИН ВАСИЛЕВ Е ПРАВИЛ АУДИО И ВИДЕО ЗАПИСИ! ПРИЕМАМ ЗАПЛАХИТЕ МУ СРЕЩУ МЕН КАТО ШАНТАЖ

Автор: Соня Колтуклиева 14:36, 23 ноември 2022
Източник: БГНЕС

До Главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев:

Уважаеми г-н Главен прокурор, обръщам се към Вас, като гражданка и журналистка, по повод публични изявления на Радостин Василев, депутат от “Продължаваме промяната”, бивш депутат от “Има такъв народ”, бивш министър на младежта и спорта в кабинета “Петков”, които навеждат към подозрения за системно правене на незаконни записи.

На 20 ноември 2022 г., на личната си страница в социалната мрежа Фейсбук, Радостин Василев, в задочен спор с Илиана Раева, пише следното: “В периода март-юни 2022 г. Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Радостин Василев, зам.-министър Владимир Харизанов, ръководството на НСБ в лицето на изп.-директор Венцислав Петков, експерти от ММС и НСБ извърши пълен анализ на фактическата ситуация по отношение на разширението на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски“. Проведени бяха и няколко срещи с Илиана Раева, КОИТО СА АУДИО И ВИДЕО ДОКУМЕНТИРАНИ!!!
… Г-жо Раева, Ние разполагаме с аудио и видео запис от двете ни срещи, на които ви обясняваме подробно казуса със залата за художествена гимнастика. Няма сълзи, няма неразбиране. Няма и отчаяние… Между другото в 13мин. и 21 секунда ми обяснявате как имате баща на едно дете, което тренира художествена гимнастика, който щял да ви реализира балона, та се налага да ви обяснявам подробно, че това се възлага от НСБ с обществена поръчка и вие нищо не можете да си избирате.
Кофти а?”

В позиция на Министерството на младежта и спорта от 21 ноември 2022 г. се казва: “Във връзка с журналистически въпрос: дали в кабинета на министъра в сградата на ММС се правят записи (аудио и видео), от кабинета на служебния министър Весела Лечева са категорични, че подобна практика в нейния мандат не само няма, но тя я определя като напълно недопустима и нарушаваща всички морални и законови норми. Напомня се също така чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, който казва: „никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи“. Изключението, цитирано в чл. 32, ал. 2 от Конституцията, касае разпоредбите на НПК и Закона за специалните разузнавателни средства, свързани с разкриване на престъпления, каквото действие очевидно не се визира в случая.”

На 9 септември 2022 г., в предаването “Евродикоф”, с водещ Сашо Диков, Радостин Василев заявява:”Много се забавлявах. Истината е, че г-жа Колтуклиева тепърва започва да бъде разобличавана след разкритията, които направих… Съвсем скоро аз ще направя допитване отново дали да пусна един приятен неин запис, близо 20-минутен, в който тя много добре разказва за отношенията си с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Гешев и много, много детайли, които ще ви покажат какъв човек е тя".

Радостин Василев не пусна никакъв запис, не написа нито ред повече за мен. Очевидно осъзна, че шантажът му няма да успее! Но пък успя да уплаши Петко Петков, който ми довери, след предаването на Сашо Диков, че е много притеснен дали “Руди не е записвал разговорите си с Кирил”.

Разбира се, аз не спрях да пиша за скандалните назначения на министъра на младежта и спорта Радостин Василев в държавни дружества на негови приятели от детинството, без необходимата квалификация; за съмнителните договори, по които са върнати 3 милиона лева; за консултантски договори за стотици хиляди лева с кантората на Лена Бориславова и Велислав Йонев; за гражданските договори на Кирил Веселински (14 400 лв.) и Крум Савов ( 24 000 лв.); за предателството му към “Има такъв народ”; за търгашеството в полза на “Продължаваме промяната”, което му осигури депутатско място в тази партия; за просташките му ругатни срещу мен, Весела Лечева, Илиана Раева, Ива Митева, за това как нарича по телевизиите бившите си съпартийки “проститутки” и бившите си колеги-депутати “политически терористи”; за нападението срещу спортен комплекс “Диана” на 29 март 2022 г.; за сигналите срещу него в СГП и КПКОНПИ.

Впрочем, за отношенията си с Бойко Борисов и Делян Пеевски, за битките си с тях двамата - премиер и депутат, аз съм разказвала многократно в медиите. С Иван Гешев нямам отношения, за първи път направих интервю с главния прокурор по телефона на 19 октомври 2022 г., при откриването на 48-то Народно събрание.

На 14 ноември 2021 г., на среща, на която Радостин Василев ме покани в Pure&Sense restaurant в София, той ми разказа самодоволно как е вкарал в капан Татяна Дончева. Тя поискала личен разговор с него, предлагала за срещи различни места, но Радостин Василев няколко пъти отказвал, докато накрая й казал, че могат да се видят в неговата кантора, защото няма кой да гледа сина му и той трябва да бъде с него. Направил аудио и видео записи на срещата, които по-късно е предоставил на специализираната прокуратура. “Аз ще я приключа!”, похвали се с любимия си израз Радостин Василев. Мен лично, след една година приятелство (от август 2021 г. до юли 2022 г.), ме удостои с израза: “Ще я зануля Колтуклиева”.

На 7 септември 2021 г., сайтът “Свободна Европа”, проследявайки историята на скандала между Радостин Василев и Татяна Дончева, пише така: “Двамата казват, че разполагат със запис, документирал въпросната среща”. Става въпрос за Тошко Йорданов, който казва на 4 септември 2021 г. по БНР:”… просто има камери в тоя офис”. На 6 септември, в интервю за Тошко Йорданов, Радостин Василев разказва: “На 12 август, привечер, пет и половина някъде, тя дойде в моята адвокатска кантора. Има видеозаснемане… Ако г-жа Дончева оспори, ние веднага можем да го докажем с видеозаписа, защото аз имам охранителни камери пред кантората.” Явно не става въпрос само за тези камери, защото Радостин Василев и Тошко Йорданов говорят и за аудиозаписи.

На 19 януари 2022 г. специализираната прокуратура прекрати проверката на твърденията, че Татяна Дончева е предлагала подкуп на депутати от „Има такъв народ“. Така скандалът “500К” приключи.

Важно е да се отбележи, че в изброените случаи става въпрос за “длъжностни лица” в качеството им на народни представители и министри. Радостин Василев е бил депутат, когато са направени записите с Татяна Дончева, народен представител и лидер на партия, и министър, когато са направен записите с Илиана Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика.
Радостин Василев е бил депутат, когато е направил запис на телефонен разговор с мен - журналистка. Приемам неговото изявление пред Сашо Диков по телевизия Евроком като заплаха, като шантаж и предупреждение за публична саморазправа с цел да предотврати мои по-нататъшни разследвания и коментари за неговите действия като политик.

Уважаеми г-н главен прокурор,
Моля да бъдат направени съответните проверки, за да се установи с какви средства и с каква цел са направени записите в посочените случаи.

Благодаря Ви за вниманието.

Соня Колтуклиева

Последни новини

Общо гласували: 73

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ДОГОВОРКАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО МЕЖДУ ПП-ДБ И ГЕРБ-СДС?
Категорично не
61 гласували / 83.56%
Да
12 гласували / 16.44%
Не ме интересува
0 гласували / 0%