ЕП ПРИЕ ПРЕПОРЪКА, КОЯТО ЗАСЯГА СПОРА МЕЖДУ СОФИЯ И СКОПИЕ 

Автор: 5 GmediA 10:41, 25 ноември 2022
Източник: 5GMedia

Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на вземане на решения и да се избегнат двустранни спорове като блокиращ инструмент. Това е препоръката на Европарламента за европейския път на РС Македония.

Препоръката, която засяга спора между Скопие и София по историческите и обазователните въпроси, се съдържа в приетия от Европарламента доклад, изготвен от евродепутата от Социалдемократическата партия (S&D) Тонино Пицула. В този доклад се посочва, че спазването на общата външна политика на ЕС е условие за оставане по европейския път. Другите изводи и препоръки от доклада са:

- няма алтернативи, които да заменят разширяването на ЕС;

- ясни срокове като преговорите за присъединяване трябва да приключат до края на 2030 г.;

- финансирането от ЕС и неговите осезаеми резултати трябва да бъдат по-видими в страните, обхванати от процеса на разширяване;

- възнаграждаване на страните кандидатки, когато постигнат устойчив напредък, включително чрез постепенното им включване в единния пазар на ЕС и реагиране при наличието регрес или постоянна липса на напредък в реално време.

По повод доклада македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич написа във Фейсбук, че от Европарламента са дошли добри новини. Според него 2030 г. е реално време за провеждане на демократични реформи, устойчив напредък на страната и постепенно включване в единния пазар на ЕС. /БГНЕС

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%