КС: РЕШЕНИЕТО НА ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ ЗА РАЗПЛАЩАНЕТО С ПЪТНИТЕ СТРОИТЕЛИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО 

Автор: 5 GmediA 16:09, 28 ноември 2022
Източник: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на парламента, с което през април бе взето решение да се платят само 50 на сто от дължимите суми към пътните фирми за извършени в срок и качествено ремонти по законни договори. Останалата част от сумата трябваше да бъде разплатена на компаниите след последващо решение на Народното събрание.

С произнасянето на Конституционния съд обаче решението на парламента става невалидно, при това със задна дата, още от април, когато то е взето от депутатите на четворната коалиция.

По този начин отказът на правителството на Кирил Петков да плати дължимите по законни контракти средства ще струва на българските данъкоплатци в пъти повече, тъй като работите са приети след неколкократни проверки от възложителите.

Впоследствие управляващите излязоха с доклад, при който нарекоха студеното рециклиране – технология, при която съществуващия асфалт се рециклира и ползва отново, основен ремонт, което противоречи на европейската строителна практика. Още при гласуване на решението депутатите от ГЕРБ от предходния парламент атакуваха решението. Тогава те бяха категорични, че то противоречи на принципите на правовата държава и на разделение на властите, както и на правото на защита. Още повече, че парламентът, който е законодателна власт с решението си иззе буквално функциите на изпълнителната власт.

От ГЕРБ тогава подчертаха, че заради решението на НС добросъвестните компании, които са свършили работата си качествено и в срок, не могат да получат пълната сума за работата си, а само 50 на сто, като в същото време близо половината от получените суче се върнаха директно в хазната като ДДС за фактурираните 100 % дейности.

Тагнато в: пътни строители

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%