МИНИСТЪР РОСЕН ХРИСТОВ: НА "ДЖЕМКОРП" Е ДАДЕН ДОСТЪП ДО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ БЕЗ ЗНАНИЕТО НА МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА 

Автор: 5 GmediA 08:58, 30 ноември 2022
Източник: Вести.бг

„Самият достъп до информация, достъп до обектите от енергийната сфера означава достъп до националната сигурност. И аз се опитвам да разбера какво ще прави „Джемкорп“. Това обясни в „Лице в лице“ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Предметът на договора с „Джемкорп“ е да се извършват съвместни дейности с българското правителство за развитие и внедряване на технологии във всички сфери в енергетиката”, уточни той.

Според него подписването на меморандума не е преминало през установената процедура и е направено без знанието на служители в Министерството на енергетиката.

"Фактът, че се подписва без знанието на министерството на енергетиката и без министърът на енергетиката да е упълномощен за това - това е нарушение на правилата и законите", добави Христов

Министърът посочи, че клаузата за арбитраж е валидна две години, но компанията „Джемкорп“ е изпратила писмо, с което се отказва от възможността.

Министърът коментира и темата с рафинерията на „Лукойл“:

"България има дерогация да внася руски петрол по море. Дерогацията не забранява износ на петролни продукти. Рафинерията в България трябва да работи. Това е източникът на горива, които са на приемливи цени.

Както знаете и там работят няколко хиляди души. Приоритет е да работи рафинерията и да плаща данъци в България. Дерогацията е осигурена, ние имаме разрешение да внасяме руски петрол. Нямаме право да изнасяме петрол".

 

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%