МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА: В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ИМА НАСИЛИЕ, КОЕТО НЕ ПРЕКЪСВА

Автор: 5 GmediA 13:02, 1 декември 2022
Източник: БГНЕС

Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред журналисти по време на брифинг.

Актрисата Албена Колева обясни, че е публикувала апел и заяви, че има опасност в Народния театър да се стихне до крайности. “Вие сте принципал и трябва да вземете отношение. Избират се директори, които избират съдбата на цели театри все едно са го купили”, отбеляза тя и поиска министърът да изрази становище по отношение на проблемите в Народния театър.

Минеков подчерта, че е взел достатъчно ясна позиция. “Това, което се случи в Народния театър е абсолютно безобразие, възмутен съм. Той обясни, че режисьорът Морфов е получил обвинение, подписано от директора на театъра Васил Василев и после е разпитан в полицията. “Това е унизяващо”, подчерта той. Министърът посочи, че след това е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат на декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да напуснат театъра и дори артист е бил изгонен с крясъци.

“Става дума за насилие, което не прекъсва”, категоричен е той.

“Ще изчакам още малко, едното от моите очаквания са резултатът от проверката. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Решението е в директора, по време на конкурса не съм бил директор. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено“, съобщи той. Служебният министър подчерта, че не си поставя срокове за реакция.

Минеков коментира, че нещата по отношение на избор на директор са съмнителни и министър може да контролира директорът ако реши. “Поради което незабавно трябва да се извършват действия по промяна на наредбата за избор на директори”, обясни той.

Той допълни, че всичко е в ръцете на директора Васил Василев и призова Василев да направи необходимото или да напусне.

Служебният министър коментира, че процедурно при липса или отстраняване на директора следващият класиран в конкурса трябва да бъде поканен да заеме неговия пост, а при отказ се назначава нов конкурс.

Служебният министър каза, че при подписка организирана от директор той винаги се съмнява. “Не подозирам, знам как става. Молбата е такава, че да не може да не се приеме от служителите. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, отбеляза той. Минеков коментира, че смяната на директор винаги е съпътстваща с буйни реакции, но пък после е посрещнат с любов. По думите му това е част от народопсихологията на българина.

Минеков обясни, че имат радостни новини, не само съпътстващи ужаси и жълти новини. “Имахме среща с представители на археологическата общност, посланиците на Сърбия и Македония. Най-сетне у нас ще дойде изложба”, съобщи той. Служебният министър на културата уточни, че очакват догодина изложбата да бъде изложена в България, а след две години тя да бъде изложена и в Белград, Сърбия. По думите му изложбата включва материалите и историята на проучване на античния некропол, открит през 1918 г. при Требенище.

Служебният министър посочи, че е бил на откриването на информационния център в Скопие и делегацията е била в широк формат. “Самото откриване беше посрещнато с овации от македонска страна, инциденти не се състояха. Имаше изпълнения от български музиканти”, каза още той.

Минеков обясни, че е изготвен проект за довършва археологически находки в Карамбо. Той обясни, че ще се работи сериозно по работните дейности по тази находка.

Служебният министър напомни, че е бил на посещение в ЕК. “Едната тема беше помощта към Украйна. Ще помогнем най-вече с материали за музеите и специалисти в областта на реставрация и консервация. Другото е предложение за комисия, която да възстанови щетите от войната във връзка с недвижимото имущество в Украйна. Имахме разговор във връзка с намеренията на ЕС и ЕК за нов акт посветен на свободната на медиите”, обясни той. Минеков добави, че има напредък със свободната на медиите. Той напомни, че миналата година служебното правителство е направило публично някои от медийните услуги. “Наистина сме напред. Очаквам с надежда акта за свобода на медиите, който до година-година и половина ще се появи в ЕС“, съобщи той.

Минеков коментира и смяната на името на българските клубове в РМС. Той подчерта, че министерството е с позиция, че клубовете са самостоятелни. Той подчерта, че няма как да им налагат да променят имената си, защото на някого не му харесва. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%