АКТЬОРИТЕ ОТ НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ДО МИНЕКОВ: С Г-Н ВАСИЛЕВ ТЕАТЪРЪТ ЗАРАБОТИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ С НОВО УСЕЩАНЕ ЗА СМИСЪЛ 

Автор: 5 GmediA 13:24, 1 декември 2022
Източник: 5GMedia

Актьорите от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра. Артистите изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи „Иван Вазов”.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

●      Събра сериозен режисьорски екип;

●      Отвори сцена за млади режисьори;

●      Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

●      Откри нови сценични пространства;

●      Възстанови неправомерно свалени представления;

●      Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

●      Повиши актьорските възнаграждения;

●      Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

●      Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите! 

Припомняме, че режисьорът Александър Морфов обвини пиара на Народния театър Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече „насилник". С писмо до медиите Морфов, който е главен режисьор в Народния театър, призна, че той е написал "Изчезвай" на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. Повод за действията му бил фактът, че Кръстева придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция в деня на вота на 2 октомври. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

Самият Минеков поиска пълна проверка на дейността на Народния театър при новото му ръководство.

Източник: Нова телевизия 

Последни новини

Общо гласували: 67

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
61 гласували / 91.04%
Не
5 гласували / 7.46%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.49%