IP3 МЪЛЧИ ЗА СКАНДАЛНИЯ МЕМОРАНДУМ С БЪЛГАРИЯ. КОМПАНИЯТА Е РАЗСЛЕДВАНА ЗА ЯДРЕНА СДЕЛКА МЕЖДУ ТРЪМП И САУДИТСКА АРАБИЯ 

Автор: Соня Колтуклиева 17:36, 2 декември 2022

Една снимка е много актуална напоследък: на 23 март 2022 г. премиерът Кирил Петков ухилен и самодоволен наблюдава как Атанас Бостанджиев от Gemcorp Capital и Майкъл Хюит от IP3 Corporation подписват в Министерски съвет скандалния меморандум за над 1 милиард долара.

Благодарение и на моите журналистически усилия, беше осветена едната от чуждестранните компании - Gemcorp, създадена с капиталите на Алберт Авдолян, руски олигарх, приближен на президента Владимир Путин.

Главен изпълнителен директор е българинът Атанас Бостанджиев, който е оглавявал британския клон на руската банка BTV Capital, приближена на руския президент Владимир Путин.

Обърнах се към Атанас Бостанджиев с молба, изпратена два пъти на личния му имейл, да се срещнем в Лондон, даже отидох в офис-сградата до Regent street, изчаках половин час, но никой от компанията не пожела да слезе от втория етаж във фоайето, за да се срещне с мен, след което бях помолена от охраната да напусна (това е документирано във видеорепортаж, публикуван в Агенция ПИК на 22 ноември 2022 г.). Атанас Бостанджиев предпочете да лети до София, за да кацне в удобното кресло на “Лице в лице” по БТВ и да изрецитира, че меморандумът е прекратен, Gemcorp няма претенции към България. Само че никой до ден днешен не е показал тристранно споразумение за прекратяването, подписано от страна на българската държава, на Gemcorp и на IP3. В раздел 6 и 7 на меморандума, публикуван от моя сайт 5Gmedia на 19 април 2022 г., се вижда, че преклузивният срок е 2 години; т.е. 2 години след прекратяването му, всяка една от чуждестранните компании може да заведе дело срещу нашата страна, както и да предизвика арбитражна процедура за инвестиционни загуби, тъй като България е ратифицирала Вашингтонската конвенция за защита на инвестициите, още през 2001 г..

Компанията Gemcorp Holdings Limited е регистрирана в офшорната зона на остров Джърси, специална британска територия, централният й офис се намира на адрес 2nd Floor, 1 New Burlington Pl, London W1S 2HR, UK.

Създатели на IP3 са Робърт Макфарлън, генерал Джон Кийни, генерал Кийт Алекзандър, адмирал Майкъл Хюит, адмирал Ерик Олсън, генерал Джеймз Картрайт.
Адмирал Майкъл Хюит е главен изпълнителен директор. Централата на компанията се намира на адрес 7900 Tysons One Pl�McLean, VA 22102, USA.

До ден днешен няма никаква реакция от страна на IP3 за скандала в България, предизвикал създаването на временни парламентарни комисии в 47-я и в 48-я парламент, доклад на ДАНС и проверка на прокуратурата.

В края на февруари 2019 г. The House Committee on Oversight and Reform започва разследване на администрацията на президента Доналд Тръмп и лобисти, които притискали правителството да предостави технологии за атомни централи на Саудитска Арабия. В полезрението на Вътрешната комисия за надзор и реформа попада компанията IP3.
“Администрацията на Доналд Тръмп тайно е одобрила прехвърлянето на ядрени технологии в Саудитска Арабия, без да информира Конгреса”, пише вестник The Times.
Историята гръмва в цял свят, заради обвиненията към Саудитска Арабия за зверското убийство на Джамал Хашогджи в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г..
Първият трансфер е подписан 16 дни след варварския акт през октомври, а вторият - през февруари.
Подробности за сделките са разкрити от Тим Кейн, сенатор от Демократическата партия във Вирджиния, където е живял американският журналист от саудитски произход.

Американски законодатели изразяват опасения, че споделянето на ядрената технология с Рияд ще засили напрежението в региона в момент, когато Саудитска Арабия е открита не само за изграждане на централи за ядрена енергия, но и за придобиване на ядрено оръжие.

Подробности за скандала са разказани тук https://www.opensecrets.org/news/2019/02/lobbyists-behind-the-trump-saudi-arabia-nuclear-deal/

Разследванията на конгресмените детайлно са описани ТУК

На 7 март 2019 г. Майкъл Хюит се явява пред комисията, за да дава обяснения за “конфликт на интереси”, свързани с Майкъл Флин, национален съветник по сигурността.

Надявам се народните представители, членове на временната комисия, която трябва да проучи обстоятелствата кой и защо е взел решение за подписването на меморандума за над 1 милиард долара, внимателно да изчетат тези документи.

На 31 март 2022 г. Атанас Бостанджиев заявява: “През ноември миналата година бяхме в София с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит, пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ, от IP3. Имахме срещи с президента Румен Радев, на които представихме нашия интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори."

Бившият министър на енергетиката от квотата на “Има такъв народ” Александър Николов обяснява, че на 11 март 2022 г. Атанас Бостанджиев и Майкъл Хюит са се срещнали в София с него и вицепремиера Асен Василев, след вечеря във Вашингтон на 15 февруари 2022 г., на която е присъствала и Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.
Асен Василев пък заяви, че Gemcorp и IP3 са препоръчани от служител на американското посолство, което категорично беше отречено от “Козяк”.

Соня Колтуклиева

Тагнато в: Джемкорп

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

ТРЯБВА ЛИ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС?
Да
10 гласували / 76.92%
Не
3 гласували / 23.08%
Не ме интересува
0 гласували / 0%