НЕВРОХИРУРГЪТ ПРОФ. НИКОЛА ГАБРОВСКИ Е КАНДИДАТЪТ ЗА ПРЕМИЕР НА ГЕРБ. ТОЙ ПОЛУЧИ МАНДАТА ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ

Автор: 5 GmediA 10:11, 5 декември 2022
Източник: бТВ Новините

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Един от най-добрите неврохирурзи у нас - проф. Николай Габровски, прие папката от президента с проучвателния мандат. Той е и кандидатът на ГЕРБ за министър-председател в проекто-кабинета. 

„Уважаеми, г-н Габровски, връчвам Ви проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност”, заяви Радев, връчвайки папката на Габровски

"За мен е дълг и въпрос на част да положа всички усилия България да има работещо правителство", каза професорът.

Проф. Габровски е шеф на отделението по неврохирургия „Пирогов“ и зам.-директор на болницата. Цялата му кариера е преминала в спешната болница, като е започнал там като санитар.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ има една седмица да предложи състав на кабинета. 

***

Проф. Николай Габровски е роден на 29 ноември 1971 г. в София. Той е трето поколение лекар във фамилията. Баща му е прочутият неврохирург проф. Стефан Габровски, който оглавява клиниката до своето пенсиониране. След това тя бе поета от неговия син. Дядо му е един от основателите на военната хирургия в България д-р Ганчо Савов.

Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. Първоначално работи като лекар в Неврореанимацията на УМБАЛ "Царица Йоанна". В Клиниката по неврохирургия на болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2005 година д-р Габровски защитава дисертация на тема "Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика". От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 година е "Доцент" по неврохирургия. През 2010 година е избран за Заместник председател на Българско дружество по неврохирургия

През 2011 година е избран за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". От началото на 2011 година е избран за Национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2014 година е избран за "Професор" по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Пирогов". Проф. Н. Габровски е специализирал многократно във Франция, Белгия, Германия.

 

Последни новини

Общо гласували: 48

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
43 гласували / 89.58%
Не
4 гласували / 8.33%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 2.08%