FORBES ОБЯВИ БЪЛГАРКАТА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЗА ЕДНА ОТ "100-ТЕ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ ЖЕНИ ЗА 2022 Г. В СВЕТА"

Автор: 5 GmediA 13:17, 7 декември 2022
Източник: ЕПА

Българката Кристалина Георгиева, която е председател на Международния валутен фонд (МВФ) от октомври 2019 г. е обявена за една от "100-те най-влиятелни жени за 2022 г. в света" в класация на списание Forbes. 

Георгиева заема 12-то място, като пред нея на първо място в класацията се нарежда председателят на европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, а на второ е председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард

Третата позиция остава за вицепрезидента на САЩ Камала Харис, а четвъртото място отива при бизнеса в лицето на Мери Бара, изпълнителен директор на General Motors. 

Другите дами в класацията са имена като Опра УинфриНанси Пелоси и Мелинда Гейтс.

Кристалина Георгиева коментира мястото си в класацията във facebook, като написа:

"За мен е чест да бъда включена отново в тазгодишния списък на Forbes на 100-те най-влиятелни жени. Чувствам се вдъхновена да бъда сред толкова много прекрасни и силни жени."

Кристалина Георгиева е български икономист и бивш главен изпълнителен директор на Световната банка. Преди да заеме тази позиция тя беше временно изпълняващ длъжността президент на групата на Световната банка и отговаряше за усилията на организацията да сложи край на крайната бедност по света до 2030 г.

През декември 2019 г. Георгиева оглави нова тригодишна кредитна програма с Украйна на стойност 5,5 милиарда долара.

Сред основните й фокуси са климатичната криза и връзката й с финансовата стабилност, както и нарастващите нива на бедност в Африка.
Под нейно ръководство МВФ се превърна в източник на финансова подкрепа за страните членки от началото на пандемията, като увеличи заемите с 50% до 270 млрд. долара.

Източник: businessnovinite.bg

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 1

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не ме интересува
0 гласували / 0%