КАБИНЕТЪТ НА КИРИЛ ПЕТКОВ ОТКАЗАЛ ИНФОРМАЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ЗА МЕМОРАНДУМА С "ДЖЕМКОРП"

Автор: 5 GmediA 11:12, 9 декември 2022

Съзнателно или не, на президента Румен Радев е била отказана изискана информация във връзка със скандалния меморандум, подписан от кабинета "Петков", научи ПИК.

 

Това е било установено от временната комисия, която проучва обстоятелството около споразумението между правителството с премиер Кирил Петков, вицепремиер Асен Василев, министър на енергетиката Александър Николов, американската "АйПи3 Интернешънъл" и "Джемкорп кепитъл мениджмънт" от британския остров Джърси.

На 26 януари 2022 г. Главният секретар на Президента на Република България Димитър Стоянов, изпраща в Министерството на енергетиката (МЕ) получена в Администрацията на Президента работна версия на предложение на Allied Nuclear Partners Inc за Меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. Страни по предложения проект са МЕ и Allied Nuclear Partners Inc., техните клонове и партньори, включително българската компания "Нуклеон Консултинг" и "Джемкорп Кепитъл Мениджмънт".

Справка на ПИК в Интернет установи, че Allied Nuclear Partners Inc е дъщерно дружество на корпорацията "АйПи3".

Само 5 дни по-късно, на 31 януари, главният секретар на Румен Радев отново влиза в кореспонденция с енергийното ведомство. Този път Стоянов изпраща искане ME да направи оценка на предложенията от Меморандума. От "Дондуков" 2 настояват за това предвид предстояща на 3 февруари среща между президента и главния изпълнителен директор на "АйПи3" Майкъл Хюит, съосновател и главен изпълнителен директор на "АйПи3" и бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер относно проявен интерес от тяхна страна за изграждане и поддръжка на мини ядрени реактори. Първата среща между тримата - Радев, Хюит и Мосбахер, се случва още през ноември миналата година.

Ден след второто писмо на Димитър Стоянов, Марина Кадрева - главен експерт в Министерството на енергетиката изготвя становището, поискано от президенството. То е оформено като проект на отговор от МЕ до Главния секретар Стоянов.

Във въпросното експертно становище се посочват официалния ред и пътя, които трябва да се следват от наша страна преди подписването на меморандума. Като за начало Министерски съвет трябва да го одобри и да упълномощи министъра на енергетиката да го подпише от името на правителството, тъй като страна по него е българската държава. На второ място Народното събание трябва да ратифицира меморандума предвид клаузата за арбитаж в него.

По-нататък се посочва, че значителна част от разписаните дейности за сътрудничество имат конкретен характер, като например анализаране на възможности за разполагане на малки модулни реактори (ММР) на площадка Белене и в АЕЦ "Козлодуй" след тяхното "пенсиониране" - нещо, което пък налага да се нотифицира Европейската комисия.

В изготвеното становище от енергийното министерство също така се уточнява, че всички меморандуми, по които страна е МЕ, независимо дали са с обвързващ или необвързващ характер, се съгласуват при тяхното изготвяне и договоряне със службите на Европейската комисия.

Не на последно място се изтъква, че на 23 октомври 2020 г. между правителствата на България и САЩ вече е подписан меморандум за разбирателство за стратегическо сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. Още - препоръчва се да се разгледа възможността за посписване на меморундум за разбирателство с БЕХ ЕАД или пък с АЕЦ "Козлодуй", предвид факта, че няма практика български държавен орган да сключва споразумения за частни компании.

Всичко изброено до тук обаче така и не достига до президента Радев преди срещата му с Майкъл Хюит на 3 февруари тази година. При проверка в деловодството на МЕ се е установило, че няма регистрирано писмо за изпращане на становището до президентската администрация. Това потвърди и Димитър Стоянов, който бе привикан на изслушване по време на вчерашното заседание на временната комисия "Джемкорп".

Паралелно с това, в следващите два месеца - това е периодът от деня на изготвянате на становището на експертите в енергийното министрество, до подписването на меморандума на 23 март, предписанията в него са били игнорирани.

Следствие на това при сключването на меморандума са налице редица констатирани нарушения, свързани както с националното, така и с европейското законодателство, установила е до този момент временната комисия "Джемкорп".

Правителството на "Промяната" е нарушило устройствения правилник на Министерски съвет и на неговата администрация. Администрацията на енергийното ведомство пък не е участвала в подготовката и съгласуватето на меморандума. Също така е установено, че липсва решение на МС за одобряване на проекта на меморандума и за упълномощяване на министър Николов да го подпише от името на държавата.

Освен това меморандумът не е ратифициран от Народното събрание, както и не е нотифициран до Европейката комисия съгласно члн. 103 от Договора за създаване на Европейската общност за атомна енергия "Евратом", според който държавите членки следва да информират комисията за проектоспоразумения и проектоговори с трети страни, когато те касаят договора. В случая меморандумът урежда действия, касаещи ядрената енергетика.

Официалното писмо за меморандума е входирано в Министерството на енергетиката на 21 март 2022 г., тоест само 2 дни преди неговото подписване.

Източник: ПИК

Тагнато в: Джемкорп

Последни новини

Общо гласували: 48

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
43 гласували / 89.58%
Не
4 гласували / 8.33%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 2.08%