БСП: ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА Е РИСК ЗА ВЪВЛИЧАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА

Автор: 5 GmediA 11:20, 9 декември 2022
Източник: БСП

„Това, което се случва от сутринта в парламента, е абсолютно безпрецедентно и скандално. Без решение на председателски съвет, без обсъждане изобщо, разбираме в залата, че председателят на парламента внася извънредна точка - гласуване на доклада на министъра на отбраната и договор за предоставяне на оръжие за Украйна.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание

По думите ѝ това едва ли е най-важното решение, което трябва да вземе Народното събрание сега. „Заради това решение отпаднаха много по-важни точки за българския народ, като доходи, гласуване на безплатни учебници, бюджетните закони, данъчните закони“, посочи тя и допълни: „Всички от колегите се кълнат, че най-важното нещо за България сега е да приемем бюджета и законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Но правят точно обратното. Перфектен пример за политическо лицемерие.“

Нинова посочи, че се е откроила “коалицията на войната“, която подкрепя това решение - ГЕРБ, ДПС, “Демократична България“, “Продължаваме промяната“ и “Български възход“.

“Продължаваме промяната“ взривиха света по време на гласуването на Изборния кодекс с твърдението, че е взето непрозрачно решение, по тъмни доби, че не е най-важен този закон, а днес демонстрират точно обратното. Късно снощи са взети решения от комисиите - външна и на отбраната. Нито са изтекли сроковете, нито има доклади, които да разглеждаме. Въпреки това извънредна точка се включва“, заяви възмутено Нинова и определи по същество този въпрос като заплаха за България за вземане на страна във войната. „Ние искаме мир и решаване на въпроса по дипломатически път“, уточни тя.

За лидера на БСП е шокиращо, че заседанието ще бъде закрито. „Украинската страна обяви публично какво иска. Министърът на отбраната отговори, че дава оръжие по този списък. Цял свят обявява какво оръжие дава на Украйна - и всички европейски страни, и САЩ - какво дават и колко струва. Какво налага в България това да бъде закрито заседание? Едно единствено нещо - да не разбере българският народ какво правят. Ето това е решение на тъмно, по тъмни доби, скрито“, разкри тя.

От БСП настояват за няколко неща и председателят на левицата посочи кои са те: „Първо - заседанието да бъде открито. Министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме. Да не се крие от българския народ какво се обсъжда и да се знае много ясно кой каква страна заема по този въпрос.

Второ - призовахме президента, като главнокомандващ, да дойде и да присъства на това заседание. Той се обяви против това решение, дори нарече “Демократична България“ военолюбци, попита ги дали ще отидат на фронта. Защо неговото правителство днес прави това?“, попита Нинова.

„Категорично сме против и по процедурни въпроси, и по същество на решаването на въпроса. Предоставянето на оръжие е риск за въвличане на България като страна във войната“, завърши Корнелия Нинова.

***

По-рано днес всички депутати от ПГ на БСП излъчваха през телефоните си на живо в социалните мрежи закритото заседание на Народното събрание, на което трябваше да се обсъди изпращането на военна помощ за Украйна.

Председателстващият Росен Желязков неколкократно предупреди депутатите да не разгласяват класифицирана информация през телефоните си, но те контрираха, че просто си държат телефоните в ръка.

В крайна сметка се реши заседанието да е открито и да стартира след кратка почивка. Документите с гриф поверително обаче няма да бъдат разкривани.

 

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%