ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ГЕРБ ЗА КОМПЕНСАЦИЯ ОТ 1 ЛЕВ ЗА ЛИТЪР ГОРИВО

Автор: 5 GmediA 14:07, 22 декември 2022
Източник: 5GMedia

Народните представители спориха и спориха по приемането на първо четене на Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители. С проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива. От няколко парламентарни групи изразиха притеснението, че законопроекта на ГЕРБ противоречи на европейските директиви. В крайна сметка законопроектът беше приет на първо четене с 166 гласа "за", 6 "против" и 42 "въздържали се", предаде БГНЕС.

По време на дебатите от парламентарните групи на "Демократична България" и "Български възход" посочиха, че ще подкрепят законопроекта. От "Възраждане" коментираха, че е притеснително, че евроатлантическото мнозинство нарушава европейското законодателство. От ПГ на "Продължаваме промяната" и ПГ на БСП изразиха мнение, че законопроектът е противоконституционен. От ГЕРБ категорично заявиха, че механизмът, които са предложили, цели да намали цените на горива за българските граждани и имаше предложение механизмът да бъде разгледан отново между първо и второ четене, за да се гарантира, че той не противоречи на европейското законодателство.

Венко Сабрутев от ПП, че ако от ГЕРБ са искали намаляване на цените на горивата е нямало да бавят предложеният от Продължаваме промяната проект на закон. "По време на управлението на ПП Лукойл започна да внася данъци.", подчерта той и добави, че веднага след това те са внесли законопроект, но Делян Добрев като председател на енергийна комисия не е внесъл законопроекта в пленарна зала.

Делян Добрев от ГЕРБ му отговори и каза, че по правилник той може да внесе законопроект само в енергийна комисия по правилник. "В пленарна зала се определят точките на председателски съвет, очевидно Кирил Петков и Асен Василев не са настоявали техният проект на решение а влезе в дневния ред щом той не намира място в дневния ред дълго време . Вероятно Асен Василев и Кирил Петков са тези, които лапат от милиардите от горивата.", каза той.

Рамадан Аталай от ДПС се намеси и отбеляза, че ДПС няма как да не подкрепи закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. "В закона има загриженост за подпомагане на хората с цените на горивата, също така подпомагане на бизнеса. Той добави, че ДПС ще подкрепи законопроекта на първо четене, а между първо и второ четене ще дадат и техни предложения.

Стоян Таслаков от "Възраждане" коментира, че посоката на законопроекта е правилна, но те смятат, че 1 лев не е достатъчна компенсация. "За момента подкрепяме посоката на законопроекта, но е нужен по-задълбочен анализ. За момента ще се въздържим, но подкрепяме посоката", обясни той./БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%