ПОЧИНА ПЕЛЕ - КРАЛЯТ НА ФУТБОЛА

Автор: 5 GmediA 10:21, 30 декември 2022

Почина Кралят на футбола - Пеле! Тъжната новина бе потвърдена снощи от агента му Джо Фрага. 82-годишният бразилец се бореше с рак на дебелото черво от 2021 година насам, но накрая се предаде пред коварната болест, пише Спортал.бг.

Считан от мнозина за най-великият играч на всички времена, Пеле остави огромна следа във футбола през 60-те и 70-те години с екипа на Сантос и националния отбор на Бразилия. Той е участник на 4 световни първенства, като има 3 спечелени титли със Селесао - през 1958, 1962 и 1970 г. През 2000 г. ФИФА го опедели като футболист №1 на ХХ век, а година по-рано Международният олимпийски комитет го избира за спортист №1 на столетието.

Пеле има над 1000 гола за Сантос и 77 с националния отбор на Бразилия. Той завършва кариерата си в САЩ, където играе три години за Ню Йорк Космос и по този начин помага за популяризиране на футбола в щатите.

След края на футболната си кариера Пеле минава и през политиката, като в периода 1 януари 1995 – 30 април 1998 г. е първи министър на спорта на Бразилия.
Едсон Арантес до Насименто, както е пълното му име, имаше сериозни здравословни проблеми в последните две години. През 2021 г. му бе отсранен тумор на дебелото черво и той бе подложен на химиотерапия. В последните месеци стана ясно, че тя не дава желания резултат и Пеле бе поставен на палиативно лечение в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло. Легендарният футболист прекара празниците в болницата, където се сбогува с близките си, очаквайки неизбежния край.

Тагнато в: Пеле

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%