ПОЧТИ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА СМЕ ПОХАРЧИЛИ ЗА ПОКУПКИ В СЕДМИЦАТА ПРЕДИ КОЛЕДА 

Автор: 5 GmediA 09:42, 3 януари 2023
Източник: бТВ Новините

Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година, съобщава БНТ.

От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г. Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки. Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства. Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

Николай Устамитев - кредитен консултант: "Най-глупавото нещо, което можем да направим е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи кредит. Така се влиза в дългова спирала".

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.

Иван Стойков - финансов анализатор: "Ако не могат да осигурят повече средства за тези разходи, които предстоят, то поне да ограничат някои разходи".

За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.

Тагнато в: пазаруване

Последни новини

Общо гласували: 48

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
43 гласували / 89.58%
Не
4 гласували / 8.33%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 2.08%