КЗК ЩЕ ЗАСЕДАВА ПО ЖАЛБА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ СРЕЩУ ЗАМЕСТНИК-ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ

Автор: 5 GmediA 13:52, 3 юни 2019

В сряда, 5 юни т.г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е насрочила заседание по жалбата на ромския активист Христо Николов срещу зам. главния прокурор Иван Гешев.  Делото ще се гледа в открито заседание от 10, 30 часа.

Повод за оплакването стана  телевизионно интервю на Иван Гешев пред БНТ от 17 април, в което той взе отношение и по делото „Иванчева“.  Тогава в отговор на най-коментирания за момента въпрос, а именно –  отказът на Петко Дюлгеров от показанията му за искан подкуп и обясненията, че са дадени под натиск в  досъдебното производство, Гешев заяви: „Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят“.

С думите си Иван Гешев подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност, отговори с жалба до КЗД Христо Николов. Ромският активист заяви  също, че като български гражданин от ромски произход, се чувства лично засегнат от тази фраза, определена от него като „твърде нетипичен коментар по отношение на ромите“.

Той е засегнат и от определението за ромската общност – „циганите“, което според него е наслоено с негативни нагласи и е целенасочено използвано, вместо легалното наименование роми, ромска общност.

ТУК може да видите цялата жалба.

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%