МАРИЯ ГАБРИЕЛ НЯМА ДА ХОДИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА, НО НЕ Е ПОДАЛА ОТКАЗ В ЦИК

Автор: 5 GmediA 12:12, 4 юни 2019

Избраната за евродепутат Мария Габриел не е подала отказ пред ЦИК и тъй като името  вече е обявено от комисията, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. Това коментира за БТА говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев по повод заявеното от Мария Габриел намерение да довърши мандата си на еврокомисар.

"Моето лично мнение е, че отказът би трябвало да бъде направен пред Европарламента. Имената на евродепутатите са вече обявени от ЦИК и дори са обнародвани в Държавен вестник", поясни Андреев.
Затова, по думите му, след като Габриел заяви че се отказва, тя трябва да направи това пред Европейския парламент. След което Народното събрание да уведоми ЦИК, която да вземе решение и да обяви следващия в листата за евродепутат. "Към момента такова искане не е постъпило в ЦИК", каза още той. 

Андреев обясни, че случаят Габриел е различен от този на избраните за евродепутати от листата на ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, тъй като те са депозирали своя отказ писмено, още преди ЦИК да обяви имената им за избрани и на практика те са заличени от листите, без въобще да бъдат обявявани за евродепутати. 

Андреев обясни, че в Изборния кодекс няма изрична уредба на такъв случай. Има уредба по отношение на предсрочното прекратяване на пълномощията на член на Европейския парламент, допълни той. 

Припомняме, че вчера Мария Габриел съобщи, че няма да отиде в Европейския парламент, като предпочита да остане на поста еврокомисар. Решението й е било съгласувано с премиера Бойко Борисов и той бил приел идеята й.

Габриел уточни, че ще е еврокомисар до избора на новите еврокомисари, което ще стане до 5-6 месеца и поема риска след това да не бъда избрана.

Решението на Габриел проправя път към европарламента на седмия в листата - Лиляна Павлова. Габриел е вторият избран водач на листа, които решава да не отиде в Брюксел.

Последни новини

Общо гласували: 3

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 66.67%
Не
1 гласували / 33.33%
Да
0 гласували / 0%