И КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ ПРЕДЛАГА ПЛОВДИВСКИЯТ ПАНАИР ДА СТАНЕ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА

Автор: 5 GmediA 11:06, 21 януари 2023
Източник: БГНЕС архив

Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“, предлага Камарата на архитектите в България (КАБ) в писмо до Министерството на културата.

От професионалната организация смятат, че с оглед настъпилата промяна в собствеността на панаира е важно да бъдат предприети мерки за опазване на автентичността и функциите на един от символите на Пловдив. „По този начин ще се гарантира, че новият мажоритарен собственик ще работи за поддържане и развитие на идеята на световното изложение и няма да прекрати дейността му с цел реализация на други инвестиционни проекти“, пишат архитектите.

„Пловдивският панаир заслужава да бъде обявен за паметник на индустриалното наследство, тъй като има значима историческа роля за развитието на търговско-икономическата политика на България. На 15 август 2022 г. той отбеляза 130-тата си годишнина. Изложението следва да бъде вписано и в Националния регистър на нематериално културно наследство с цел опазване на специфичната идея и идентичност на панаира“, категорични са от КАБ.

Пловдивският панаир е едно от най-старите и най-знаковите изложения в цяла Европа, като началото му е поставено през 1891 г. Открито е на 15 август 1892 г. с голям военен парад в присъствието на княз Фердинанд I. През 30-те години на ХХ век панаирът в Пловдив получава статут на национален изложбен център на България и е приет за член на Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI).

Последни новини

Общо гласували: 48

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
43 гласували / 89.58%
Не
4 гласували / 8.33%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 2.08%