ДАНИЕЛА БОЖИНОВА: НИКОГА НЕ Е ВРЕМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, А ТОВА ПОРАЖДА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ЦИНИЗЪМ И КЪМ ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС

Автор: 5 GmediA 08:19, 24 януари 2023

"Като че ли никога не е време за референдуми от гледна точка на управляващите."

Това мнение изрази пред БНР Даниела Божинова от Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

"Българите вече се отнасят цинично, и с право, към свикването на референдуми. На практика три поколения - от 1971 г. досегаповече от 50 години нито един български гражданин не е взел нито едно пряко решение на национален референдум. След толкова много практика трябва да сме глупаци да смятаме, че ще проведем някакъв важен и успешен референдум и неговите решения ще бъдат приложени на практика. Това поражда допълнителен цинизъм въобще към изборния процес, който засяга и изборите. Когато не зачиташ гражданите като вземащи решения в другото им конституционно право."  

Според нея отсъстват усилия да се овластят гражданите чрез един "приличен закон".

Законът за прякото участие на гражданите не става за правене на референдуми, а за политическа мобилизация, подчерта Божинова в предаването "Преди всички".

"Този закон е толкова лош, че направи единствено възможна употребата му за целите на политическия маркетинг."

Божинова разграничи двете подписки – на ИТН и на "Възраждане". Според нея темата за еврото засяга всеки българин и ще предизвика дебат, "който иначе не би ни бил поднесен от управляващите". От друга страна – дали формата на държавно управление е в дневния ред на българите, може да се спори, допълни тя.

Запитана възможно ли е референдум да се съчетае с местните избори наесен, тя посочи, че "може би нещата ще отидат точно във времето на местните избори".

Даниела Божинова обаче изрази дълбоки съмнения "в предизвикването на тези референдуми".

Регистърът на Народното събрание, в който се входират гражданските подписки, е воден много зле, отчете още Даниела Божинова.

Тагнато в: референдум

Последни новини

Общо гласували: 48

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
43 гласували / 89.58%
Не
4 гласували / 8.33%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 2.08%