БСП ВЪРНА МАНДАТА НА ПРЕЗИДЕНТА НЕИЗПЪЛНЕН. РАДЕВ: СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ С ЦИК ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ДАТАТА ЗА ИЗБОРИТЕ 

Автор: 5 GmediA 11:04, 24 януари 2023
Източник: Ладислав Цветков, бТВ

БСП върна третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен на президента Румен Радев. Това беше последният шанс за съставяне на редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

След общо три провалени опита за съставяне кабинет в този парламент страната ни ще проведе пети парламентарни избори за период от две години.

„Г-н президент, направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство и парламент – такива, каквито и обсъдихме с вас при връчването на мандата. Това са приемането на България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 2023 г. и съдебна реформа“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че БСП са поканили всички партии на разговор, но не се е събрало мнозинство за излъчване на редовен кабинет.

Според Конституцията след връщането на третия мандат президентът трябва да разпусне парламента и за пореден път да насрочи предсрочни парламентарни избори.БСП върна третия мандат".

Румен Радев поздрави БСП за усилията, които са положили за съставяне на редовно правителство.

„Явно и този път трудната политическа обстановка не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Днес от 14 ч. съм поканил ЦИК да даде повече информация за готовността за изборите. На базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-ото на НС и датата за следващите парламентарни избори“, каза държавният глава.

Тагнато в: Корнелия Нинова

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
4 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%