ПРЕЗИДЕНТЪТ КЪМ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ: БЕЗ ПАРЛАМЕНТАРНА ПОДКРЕПА УСПЯХТЕ ДА СПРЕТЕ СВОБОДНОТО ПАДАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ДА ПАРИРАТЕ КРИЗИТЕ 

Автор: 5 GmediA 14:15, 3 февруари 2023
Източник: БНТ

Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпва длъжност от днес. Президентът Румен Радев ще представи задачите и приоритетите пред кабинета "Донев 2".

"Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултатите, и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност да управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интеконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза президентът Румен Радев.

Президентът заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре "свободното падане на държавата", да парира кризите и да проведе честни избори.

Вчера президентът Румен Радев подписа указите за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание и насрочването на парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година. Единственото ново лице в новия кабинет е министърът на културата Найден Тодоров, който заменя на поста Велислав Минеков.

Първото заседание на новото служебно правителство е насрочено още този следобед. Кабинетът ще разгледа и приеме план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Общо гласували: 122

Анкета

КАК ЩЕ УПРАЖНИТЕ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 2 АПРИЛ?
Ще гласувам с хартиена бюлетина
97 гласували / 79.51%
Ще гласувам с машина
19 гласували / 15.57%
Няма да гласувам
6 гласували / 4.92%