РАБОТЕЩИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ НАСТОЯВАТ ЗА 30% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ, ГОТОВИ СА ЗА СТАЧКА В ЧАС ПИК 

Автор: 5 GmediA 12:57, 6 февруари 2023
Източник: 5GMedia

Синдикатите настояват за 30% увеличение на заплатите на работещите в столичния градски транспорт.

"Ние искаме 30%. На 10% няма да се съгласим. Ръстът на инфлацията вече е достатъчно голям", подчерта пред БНР Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" преди днешната среща със заместник-кмета Дончо Барбалов.

Синдикалистите очакват категоричен отговор.

"Пари могат да се намерят по две линии – чрез държавно дофинансиране  на дружествата, и вторият вариант – да се увеличат средствата, които се предвиждат от самия общински бюджет. Пари трябва да се намерят и хората трябва да получат заслужените си увеличения на работните заплати", обясни в предаването "Преди всички" Иван Кирилов.

Хората имат готовност да стачкуват едночасово в час пик – "примерно от 7.30 до 8.30", потвърди той. Паралелно с това ще започне и подготовка за безсрочна стачка.

Кирилов посочи, че 821 лева е една от най-ниските основни заплати – на билетните касиерки в Метрополитена, а сервизни работници в различните дружества получават около 900-950 лв. 1530 лева е основната заплата за ватмани и шофьори.

"Полагат по 30-40, а някъде и над 50 часа извънреден труд месечно."

Дефицитът е значителен, отбеляза още Иван Кирилов относно недостига на водачи в общинската транспортна система. По думите му 107 души не достигат в автотранспорта и 103-ма в електротранспорта.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%