АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: ИНТУИЦИЯТА МИ Е, ЧЕ ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ

Автор: 5 GmediA 14:00, 16 февруари 2023
Източник: Euronews Bulgaria

Интуицията ми е, че ГЕРБ ще спечелят изборите, коментира социологът Андрей Райчев за Euronews Bulgaria. Той прогнозира много близък резултат между първите две формации – ГЕРБ от една страна и обединението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от друга, като изборната победа ще донесе най-вече психологическо предимство.

„Ще имаме много близка ситуация, но с нов фактор – много сериозен натиск от Запада и САЩ за стабилизация на България и причината не е някаква особена загриженост към нашия живот, а с оглед войната в Украйна, където нещата се влошават“, посочи социологът. По думите му България трябва да излезе режима на вечни избори.

"Струва ми се, че на 3 април ще се образува политическа обстановка, при която ще имаме възможност да излезем", прогнозира Райчев. Той смята, че електоралната подкрепа за „Възраждане“ не е нараснала значително, БСП е под 10%, а новата формация „Левицата“ има шанс да прескочи бариерата от 4% за влизане в парламента.

"За България е важно да има стабилно правителство и е важно политическите партии да изработят необходимата формула за това. Който остане втори ще трябва да подкрепя първия“, отбеляза Райчев. Социологът се спря и на коментарите на президента Радев за войната в Украйна, като призна, че това буди сериозно недоволство в САЩ, а от друга страна уточни, че войната на изток ще става все по-решаващ фактор за вътрешната политика у нас.

Тагнато в: Андрей Райчев

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
11 гласували / 78.57%
Не
2 гласували / 14.29%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 7.14%